Ara

CANVI DE CICLE

CiU s'estimba, ERC es dispara

El baròmetre del CEO detecta moviments profunds d'un mapa polític cada cop més polaritzat
M. COLOMER / A. MATEO 

Barcelona. | Actualitzada el 22/02/2013 00:00

CANVIS DE FONS Oriol Junqueras és el líder més ben valorat, per davant del president Mas. CANVIS DE FONS Oriol Junqueras és el líder més ben valorat, per davant del president Mas. PERE VIRGILI

ERC amenaça de fer el sorpasso a CiU per primer cop des de la restauració de les institucions democràtiques. Els republicans superarien CiU en intenció directa de vot, segons es desprèn de la primera onada del 2013 del baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, que reflecteix moviments de fons en un mapa polític amb tendència a la polarització.

Si bé un 20,9% dels 2.000 enquestats entre el 4 i el 14 de febrer d'enguany van respondre que votarien ERC (el 25-N va ser del 9,2%) davant el 19,3% de CiU (20,6% el 25-N), la federació nacionalista continuaria sent la primera força en escons, malgrat que en perdria entre vuit i deu i passaria dels 50 actuals als 40 o 41. ERC es mantindria com a segona força al Parlament després de créixer dels 21 als 27 o 28 escons. La mateixa enquesta pronostica que el PSC aturaria la sagnia malgrat que podria perdre un altre diputat i quedar-se amb 19; el PP retrocediria fins als 16 o 17, i ICV-EUiA mantindria els 13 actuals o en perdria un. En canvi, C's obtindria entre 11 i 12 diputats (ara en té 9) i la CUP en guanyaria entre 1 i 3 i es quedaria entre 4 i 6. Al Congrés, CiU, PSC i PP baixen i ERC i ICV pugen.

Com s'entén que amb intenció directa de vot per damunt de CiU a ERC se li atribueixin menys diputats? L'índex d'intenció directa de vot distorsiona el resultat i cal creuar-lo amb una sèrie de variables com el record de vot, els indecisos o el vot ocult, per acotar al màxim la projecció en escons. És el que en l'argot polític se'n diu la cuina de les enquestes , que es tradueix després en l'estimació de vot i en la projecció d'escons. És per això que els resultats d'alguns partits poden sortir inflats i d'altres infrarepresentats.

El director del CEO, Jordi Argelaguet, va argumentar ahir que l'"eufòria" que envolta ERC porta l'organisme d'opinió a ser "caut" a l'hora de creuar les dades i ponderar la projecció. La desconfiança, però, s'ha instal·lat en la lectura dels sondejos des del fiasco generalitzat de les enquestes prèvies al 25-N.

Nou panorama polític

El sondeig detecta una tendència clara a la baixa dels partits que van protagonitzar la Transició democràtica: es comença a esbossar "un nou panorama polític". De fet, els sondejos d'opinió estan molt condicionats pel context en què es duen a terme, i ningú perd de vista que a principis de febrer van esclatar els escàndols de corrupció que han sacsejat la vida política catalana i espanyola. "És esperable pensar que l'impacte de la corrupció tingui un cost electoral que l'enquesta reflecteix", va afegir Argelaguet, que també va argumentar que la davallada de CiU i el PP poden tenir explicació també en el desgast que implica l'acció de govern en un moment com l'actual, de dures restriccions econòmiques.

Unió, PSC, C's i PP, a la cua

La tendència que marca el sondeig es reflecteix també en la valoració dels líders. Així, el president d'ERC, Oriol Junqueras, és el líder polític més ben valorat a Catalunya, amb una nota de 5,88 sobre 10, seguit del portaveu dels republicans a Madrid, Alfred Bosch, que obté un 5,29. El líder d'ICV, Joan Herrera, és el tercer més ben valorat, amb una nota de 5,24, per damunt del president de la Generalitat i líder de CiU, Artur Mas, que obté un 5,14. La resta de dirigents polítics no arriben a l'aprovat. Així, el portaveu de la CUP al Parlament, David Fernàndez, va al darrere d'Artur Mas i treu una nota del 4,87, tècnicament aprovat, segons el director del CEO.

A la cua s'hi situen els líders d'Unió, PSC, C's i el PP. Així, Josep Antoni Duran i Lleida ha passat de ser un dels líders històricament més valorats a formar part del grup de la cua. Obté un 4,15, per davant del líder del PSC, Pere Navarro (3,67), i el líder de C's, Albert Rivera (3,04). El ministre de l'Interior, el popular Jorge Fernández Díaz, és el penúltim de la llista (2,53), que tanca Alícia Sánchez-Camacho, amb només un 2,04. El mapa polític registra moviments de fons.