Ara

CORRUPCIÓ CORRUPCIÓ

Mas ofereix un pacte sobre els imputats

La cimera anticorrupció desemboca en 51 mesures, com ara suspendre els polítics abocats a un judici
LAURA DÍAZ-ROIG 

Barcelona. | Actualitzada el 23/02/2013 00:00

INSTITUCIONS CONTRA LA CORRUPCIÓ  La cimera contra la corrupció celebrada ahir al Palau de la Generalitat va acabar amb un paquet de 51 mesures suggerides pel president de la Generalitat, Artur Mas, que va voler deixar clar que es tracta de la seva "selecció" d'idees, a partir  de les moltes propostes aportades per la resta d'institucions convidades a la reunió. INSTITUCIONS CONTRA LA CORRUPCIÓ La cimera contra la corrupció celebrada ahir al Palau de la Generalitat va acabar amb un paquet de 51 mesures suggerides pel president de la Generalitat, Artur Mas, que va voler deixar clar que es tracta de la seva "selecció" d'idees, a partir de les moltes propostes aportades per la resta d'institucions convidades a la reunió. CRISTINA CALDERER

Cinquanta-una propostes per lluitar contra la corrupció. Aquest és el resultat de la segona reunió entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i els òrgans de control democràtic a Catalunya. D'entre totes les idees aportades pels participants en la cimera, Mas va seleccionar una cinquantena de compromisos, que presentarà la setmana vinent al Parlament i que inclouen, entre d'altres, un protocol que estableixi que els càrrecs públics imputats només hagin de dimitir quan es tanqui la investigació i s'acosti el judici, però preveient la seva rehabilitació en cas que finalment siguin exculpats. Aquest procediment, que segons Mas seria més "just i proporcionat", suposaria que un polític no hauria d'abandonar el càrrec de manera immediata. Aquesta segona cimera -la primera es va celebrar el 6 de febrer- arribava després d'un encès debat generat arran de la presumpta implicació de càrrecs polítics en casos de corrupció i la petició d'imputació que pesa sobre el secretari general de CDC, Oriol Pujol, pel cas ITV.

El document de 51 mesures no porta la firma dels organismes convidats a la cimera d'ahir, que es va allargar prop de quatre hores. Mas va voler deixar clar que són els seus compromisos, fruit de les idees que li han plantejat en les dues trobades. Les propostes s'emmarquen en sis eixos d'actuació. El primer inclou l'elaboració de la llei de transparència, "basada en l'accés a la informació pública", i la creació d'un portal web sobre rendiment de comptes de l'acció del Govern.

Mas planteja també donar publicitat a totes les retribucions dels càrrecs electes i alts càrrecs de l'administració i el sector públic, per a qui també s'elaborarà un codi ètic de conducta. A més, els alts càrrecs hauran de presentar la variació patrimonial que han experimentat mentre eren al Govern. Així mateix, vol crear un registre de lobis.

El segon dels eixos consisteix a reformar la funció pública catalana i assegurar així "un sistema d'accés basat exclusivament en els principis de mèrit i capacitat i un model de carrera professional". Inclou també la publicació al portal web de la Generalitat de totes les adjudicacions de contractes públics.

Delicte d'enriquiment injustificat

En l'àmbit judicial, Mas va plantejar un compromís de l'administració per dotar de més mitjans els jutjats que investiguen actualment els casos de corrupció. A més, tot i que no és una competència de la Generalitat, va assegurar que proposarà a Madrid elevar els terminis de prescripció dels delictes i faltes relacionats amb l'enriquiment il·lícit i tipificar com a delicte l'enriquiment patrimonial injustificat.

Respecte a la gestió dels partits polítics, Mas proposa que la Sindicatura de Comptes nomeni un auditor que se centri a fiscalitzar la comptabilitat de les formacions. També es crearà un registre públic amb totes les entitats vinculades als partits per fixar el perímetre de les formacions polítiques, associacions i fundacions vinculades que tenen l'obligació de retre comptes.

La resta d'idees aportades pels participants en la reunió -la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; el president del Tribunal Superior de Justícia, Miguel Ángel Gimeno; el fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol; el síndic major de Comptes, Jaume Amat; el síndic de greuges, Rafael Ribó, i el director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso- però que no figuren al document de Mas seran trameses al Parlament perquè estiguin a disposició de tots els partits.

L'oposició aporta les seves idees

Mas ha demanat comparèixer al ple de la setmana vinent per exposar els seus plantejaments. Serà el marc en què l'oposició podrà plantejar les seves alternatives. El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va valorar positivament les mesures de Mas, tot i que presentarà un document propi. Més agra va ser la reacció del PP, que va demanar a Mas que "no maregi més la perdiu amb cimeres i cortines de fum" i aprovi "mesures efectives contra la corrupció". I ICV-EUiA va emplaçar Mas a començar la regeneració democràtica fent neteja interna a CiU. El debat parlamentari sobre la lluita contra el frau comença a prendre cos.


CORRUPCIÓ

Malestar a CDC per l'esclat de casos que l'esquitxen

El consell nacional impulsa un codi ètic contra la corrupció

ORIOL MARCH 

Barcelona | Actualitzada el 23/02/2013 00:00

Artur Mas i Oriol Pujol -a la imatge, amb Felip Puig al darrere- intervindran al consell nacional de CDC d'aquest dissabte. Artur Mas i Oriol Pujol, en una imatge d'arxiu MANOLO GARCÍA

La moral a CDC és baixa des de les eleccions del 25-N. Les files nacionalistes preparaven l'assalt a la "majoria excepcional" i van veure com els esforços destinats a la campanya només es traduïen en 50 diputats, dotze menys que en els comicis del 2010. Però l'esclat de casos de corrupció en les últimes setmanes, sumat a la probable imputació del secretari general del partit, Oriol Pujol, pel cas ITV, ha fet que s'encenguin els ànims de diversos quadres del partit que consideren "molt preocupant" la deriva que està agafant el panorama polític arran de les informacions sobre frau. En aquest context arriba el primer consell nacional de CDC de l'any, que se celebrarà avui, dissabte, a Bellaterra.

Si l'escenari és preocupant, asseguren dirigents del partit, és perquè el marc de corrupció que empudega la política catalana -i l'espanyola, per l'agreujament de l'afer Bárcenas- amenaça d'afectar el rumb sobiranista i l'acció de govern. A la possible imputació de Pujol s'hi suma la de Xavier Crespo, diputat i exalcalde de Lloret de Mar, a més de la dimissió de Robert Fauria, alcalde de Sant Hilari Sacalm. "Hem d'anar amb compte aquests dies, perquè amb el moviment que registra el panorama polític català podem veure com, més d'hora que tard, perdem encara més diputats", reflexionava fa uns dies un alt dirigent de CDC.

Unes paraules que confirmen l'ambient enrarit en què arriba aquest consell nacional. I més després que el Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat hagi estimat que, si es fessin avui les eleccions, CiU cauria fins als 40 diputats i veuria com ERC l'avança en intenció directa de vot. Davant de tot plegat, Convergència aprovarà avui impulsar una reforma del codi ètic de la formació, tal com ja va avançar l'ARA fa dues setmanes.

L'impuls d'aquesta reforma va inclosa en el cinquè punt d'una proposta de resolució que presentarà la JNC en aquest consell nacional i que reclama "revisar i actualitzar" el codi ètic d'acord amb els paràmetres actuals de codis de bones pràctiques. "No serà una cosa cosmètica: ens farem nostres les propostes que ahir va fer públiques el president Mas i crearem una comissió externa d'experts, a més d'impulsar mesures de transparència", reflexionava ahir un dirigent del partit.

Transparència amb l'estat propi

El sisè i últim punt de la proposta de resolució, a què ha tingut accés l'ARA, demana que es facin programes de formació als quadres per exercir responsabilitats públiques. El text també denuncia el "joc brut" de l'Estat envers el procés sobiranista -no hi ha declaració de cap dirigent de CDC que no insinuï que les institucions espanyoles estan darrere de l'aflorament de casos de corrupció- i insta a avançar el camí cap a l'estat propi "com a garantia de transparència".

Segons fonts consultades, la proposta de resolució, que també demana al grup parlamentari de CiU que acceleri els tràmits de la llei electoral i la llei de transparència, ha estat consensuada amb Oriol Pujol, Josep Rull -secretari d'organització- i la presidenta del consell nacional, Irene Rigau. Si bé és cert que bona part del partit està convençut que les institucions espanyoles estan al darrere del maremàgnum de corrupció, també hi ha veus autoritzades que consideren "insuficients" les explicacions de la direcció sobre l'afer de Método 3 i sobre els casos que afecten alguns municipis.

Aquest pot ser l'últim consell nacional abans de la possible imputació del secretari general, de manera que aquesta vegada els quadres de CDC s'estalvien el debat sobre què fer en cas que s'acabi produint aquest extrem. I no seran pocs els dirigents que, arribat el moment, hi vulguin dir la seva.