Ara

DRET A DECIDIR

El PSC, contra les cordes al Congrés

CiU, ERC i ICV els forçaran a posicionar-se sobre si estan a favor d'acordar amb l'Estat la consulta, cosa que defensa Navarro contra l'opinió del PSOE

SARA GONZÁLEZ 

Barcelona | Actualitzada el 23/02/2013 00:00

DECISIÓ DE L'EXECUTIVA   El coordinador dels diputats del PSC al Congrés, Francesc Vallès, explica que els socialistes catalans analitzaran el seu posicionament dilluns.El coordinador dels diputats del PSC al Congrés, Francesc Vallès ACN

El PSC ha defensat a bombo i platerets que la consulta sobre l'autodeterminació de Catalunya ha de ser legal i acordada amb el govern espanyol. Ara té davant una nova prova de foc per demostrar el seu compromís amb el dret a decidir. CiU, ERC i ICV-EUiA van presentar ahir propostes de resolució al Congrés per instar el govern espanyol a negociar amb els partits catalans la celebració d'un referèndum. La iniciativa posa el PSC contra les cordes. Els socialistes catalans hauran de decidir si eviten entrar en el cos a cos amb el PSOE a la cambra baixa -com han fet fins ara- i, per tant, voten en contra de les resolucions o bé si, per garantir la seva coherència, es desmarquen dels socis i donen suport o s'abstenen a alguna de les propostes dimarts.

La jornada d'ahir va tenir un regust agredolç per al PSC. D'una banda recollien els fruits de mesos intentant arrossegar el PSOE cap a la defensa d'una reforma de la Constitució en sentit federal. Alfredo Pérez Rubalcaba ja s'havia compromès a defensar-ho, però encara mai ho havia fet al Congrés i encara menys ho havia posat sobre paper en forma de proposta de resolució. "És històric. Estem molt satisfets que a instàncies del PSC el PSOE hagi assumit aquest compromís", va explicar a l'ARA el coordinador dels diputats al Congrés i senador del PSC, Francesc Vallès, que va afegir que per als socialistes catalans és "reconfortant" veure que l'esforç per convèncer el PSOE dóna resultats. Vallès va insistir que aquesta reforma és la millor via per encarar una autèntica regeneració democràtica.

Però per al PSC és una victòria incompleta perquè en cap moment la proposta dels socialistes fa referència al dret a decidir. I és que el PSOE segueix enrocat a no donar suport al dret a decidir dels catalans. "El PSC hauria d'haver-ho demanat, però, esclar, partim de la base que no tenim grup parlamentari propi", afirma un dirigent del sector crític que considera que els diputats del PSC a Madrid haurien de votar a favor, almenys, de les propostes de CiU i ICV-EUiA.

En tot cas, el posicionament el fixaran dilluns en una reunió de l'executiva en què s'espera un debat intens. Vallès va precisar que la iniciativa d'ERC és diferent perquè demana la transferència de competències per convocar referèndums -una via que ja va ser rebutjada també pel PSC al Congrés- però va afirmar que les de CiU i ICV-EUiA requeriran una "anàlisi acurada i en detall". Això sí, va afegir que els partits catalans haurien d'estar més preocupats per intentar sumar el PP a la proposta, que és qui té el poder real per tirar-la endavant, que no pas per veure què fan els socialistes.

Pere Navarro d'ençà que és primer secretari sempre ha afirmat que no es poden tornar a repetir episodis en què el PSC defensava una proposta al Parlament i després votava en contra al Congrés per anar de la mà del PSOE. De fet, en una entrevista a l'ARA just abans de les eleccions del 25 de novembre, el primer secretari va dir fins i tot que ara els diputats del PSC a Madrid haurien votat a favor que el fons de competitivitat que el govern espanyol deu a Catalunya estigués previst en els pressupostos del 2011.

El moment de desmarcar-se

El primer secretari ha dit tant en públic com en reunions internes del partit en nombroses ocasions que el seu partit mantindrà la coherència entre el que decideix a Catalunya i el que vota a Madrid. Fins i tot ha advertit que encara que no estigui aprovat el protocol de relacions amb el PSOE que ha de permetre que el PSC pugui tenir autonomia de vot, arribat el cas, en qüestions que afectin Catalunya, els socialistes catalans l'aplicaran " de facto ". Navarro va assegurar aquesta setmana que està pendent de lligar una data amb Ferraz per aprovar el protocol, però fonts del PSOE insisteixen que la diferència amb el dret a decidir ha estat determinant per deixar-lo paralitzat.

Mentre alguns dirigents de la cúpula demanen temps per analitzar les propostes, que seran votades dimarts, altres socialistes de la direcció asseguren que, amb aquests arguments que fins ara ha donat Navarro i la claredat de les iniciatives presentades, el més "lògic" seria que els 14 diputats que tenen al Congrés no dubtessin a votar que sí. "Almenys que tinguin llibertat de vot", demana un membre del secretariat.

Tot i que Vallès "confia" que les propostes de la resta de partits s'han presentat perquè el dret a decidir és una qüestió d'alt interès per als catalans, fonts de l'aparell lamenten que hi hagi qui vol fer política "a cops de parany" i alerten que no volen entrar en aquest joc. Aquest fet ja deixa entreveure que a l'executiva de dilluns hi haurà debat, ja que mai el PSC s'ha desmarcat del PSOE al Congrés per a res i aquesta votació pot marcar un abans i un després en les seves relacions. Dirigents del sector crític alerten, però, que el PSC no pot seguir caient sense xarxa i prendre una decisió que agreujaria la incomprensió dels ciutadans.

Ros vota a favor de la sobirania

Justament ahir l'alcalde de Lleida i membre de l'executiva del PSC, Àngel Ros, es va desmarcar de nou de les directrius de Navarro i va votar a favor de la declaració de sobirania al ple del consistori juntament amb 10 regidors més del PSC. Quatre regidors socialistes es van abstenir. Ros va explicar ahir a l'ARA que ell va fer ús de l'autonomia dels grups municipals i que va decidir donar llibertat de vot als regidors del seu grup. El dirigent lleidatà ja va ser un dels cinc diputats sancionats amb una multa de 400 euros per haver trencat la disciplina de vot al Parlament. Ara serà el PSC en bloc qui, de nou, haurà d'afrontar el dilema de si trenca amb la posició del PSOE.