DRET A DECIDIR

Mas demana fer pinya a CDC enfront del "joc brut" de l'Estat

Jordi Pujol veu irreversible el procés i crida a no tenir por
ROGER MATEOS 

Cerdanyola Del Vallès | Actualitzada el 24/02/2013 00:00

Artur Mas està convençut que darrere de la pluja d'informacions sobre irregularitats hi ha la mà negra de l'Estat. Artur Mas està convençut que darrere de la pluja d'informacions sobre irregularitats hi ha la mà negra de l'Estat. TONI ALBIR / EFE

Davant dels intents de "desestabilització" per fer descarrilar el procés sobiranista, unitat interna i ni un pas enrere en el camí cap a l'estat propi. Aquest va ser el missatge que van transmetre ahir tant Artur Mas com l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol davant del consell nacional de CDC. La reunió arribava en un moment de certa angoixa entre els quadres convergents, desconcertats pel fet que en les últimes setmanes l'agenda pública estigui gairebé monopolitzada pels casos de presumpta corrupció i el debat sobiranista hagi passat a un segon pla.

Mas va donar per fet que, mentre Catalunya continuï posant la proa a l'emancipació nacional, els poders fàctics espanyols no deixaran de posar "traves" i escampar dubtes i desconfiança cap als partits que empenyen el procés. La recepta per fer front al "joc brut" de l'Estat ha de ser, segons va dir, "fer pinya", no arronsar-se i demostrar que res no farà defallir la voluntat sobiranista del poble català: "No ens tombaran", va resumir.

La lluita, però, és desigual. "Nosaltres no tenim centrals d'intel·ligència, ni unitats especials de la policia que fan informes fantasma, ni agències tributàries amb tota la informació, ni fiscals que filtren secrets de sumaris, ni mitjans de comunicació que intoxiquen més que no informen", va admetre, fent un reguitzell d'al·lusions a l'incessant flux de notícies que esquitxen dirigents de CiU.

Enmig d'aquest clima de sospites sobre irregularitats, va demanar als seus una conducta "exemplar" i va suggerir que tots els que hagin comès algun "error", o bé considerin que aferrar-se al càrrec pot portar més problemes que solucions, deixin les seves responsabilitats fins que la justícia es pronunciï. Però, segons Mas, tampoc cal claudicar tot just començar si no hi ha hagut cap comportament il·lícit. Tirar la tovallola davant del primer atac interessat seria fer el "babau", va apuntar.

Pujol fa costat a Mas

A porta tancada, també va prendre la paraula Jordi Pujol, que d'ençà de l'aparició d'informacions en cadena que vinculen presumptament alguns dels seus fills en tèrbols negocis ha rebaixat el nombre de les seves intervencions públiques. Segons fonts presents a la reunió consultades per l'ARA, Pujol va llançar un missatge inequívoc als consellers nacionals convergents que puguin sentir cert tremolor de cames enfront de l'ofensiva de l'Estat contra les aspiracions catalanes. "No tingueu por", els va dir.

Pujol va animar els assistents a seguir treballant en la mateixa direcció, sent conscients que els atacs no remetran. Va recordar que, ja en la seva època de president, CiU estava en el punt de mira, però se'n va sortir. Amb l'aposta de Mas pel dret a decidir, aquest setge s'està intensificant, però, segons Pujol, "no hi ha marxa enrere" i, per tant, cal "fer costat" al lideratge de Mas. La sobirania plena és una qüestió de "supervivència", va reblar Mas.


Oriol Pujol proposa que pleguin els càrrecs amb una conducta "poc ètica"

R.M. 

Cerdanyola Del Vallès | Actualitzada el 24/02/2013 00:00

Oriol Pujol va encarregar a una comissió interna de CDC que elabori un codi de conducta. Oriol Pujol va encarregar a una comissió interna de CDC que elabori un codi de conducta. EFE

El secretari general de CDC, Oriol Pujol, va encarregar a una comissió del partit que elabori en un mes i mig un nou codi de comportament intern. En la seva intervenció a porta tancada davant del consell nacional convergent, Pujol va proposar que el codi ètic obligui els membres de la direcció i els càrrecs electes a fer públiques les seves agendes de treball i les seves dades fiscals i patrimonials. El partit sotmetrà els seus comptes a una auditoria externa anual, no acceptarà donacions anònimes i demanarà a la Sindicatura de Comptes que assigni a cada formació un auditor permanent.

Pujol, que està a l'espera que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya decideixi si l'imputa o no pel cas ITV, va proposar a més que tots els càrrecs que mostrin comportaments "poc ètics" o il·legals hagin de plegar. Pujol també es va referir concretament, segons les fonts consultades, al seu cas personal, per reiterar la seva innocència i remarcar que ningú, i ell tampoc, ha de fer "nosa" en el procés sobiranista, deixant entreveure que una eventual imputació podria portar-lo a apartar-se de la primera línia fins que es resolgui l'afer.