Ara

Mas comença a fer pedagogia del procés català a Europa

Celebra que el PSC defensi al Congrés el dret a decidir
ARA 

Barcelona. | Actualitzada el 26/02/2013 00:00

Artur Mas saludant el primer ministre holandès, Mark Rutte, amfitrió de la cimera liberaldemòcrata celebrada ahir a Amsterdam. Artur Mas saludant el primer ministre holandès, Mark Rutte, amfitrió de la cimera liberaldemòcrata celebrada ahir a Amsterdam. RUBÉN MORENO / EFE

Primer viatge oficial d'Artur Mas des de l'inici de la legislatura i primera oportunitat d'explicar a l'exterior el procés sobiranista engegat a Catalunya. El president de la Generalitat va participar ahir a Amsterdam en una cimera de governants liberaldemòcrates europeus, on va poder exposar el seu argumentari a favor del dret a decidir. La seva estratègia de discurs va pivotar al voltant del caràcter democràtic de la consulta d'autodeterminació que impulsa el Govern. Després de la trobada, es va mostrar convençut que, en plantejar-lo com "un tema democràtic, pacífic i de grans majories, ells -els líders europeus-, que són gent demòcrata, ho entenen perfectament".

Mas va utilitzar el cas escocès per fer entendre les diferències d'enfocament entre Madrid i Londres. Mentre el govern de David Cameron demostra un "tarannà democràtic" i s'avé a pactar amb les autoritats escoceses la data i la pregunta del referèndum, Mariano Rajoy es nega a parlar-ne. Tot i això, va voler deixar clar que per la Generalitat no quedarà. "Farem tota la negociació que calgui a Madrid per intentar fer-los entendre que han de respectar el dret a decidir del poble de Catalunya i que han d'ajudar a poder-lo exercir", va assegurar.

Aquesta tasca de pedagogia a l'exterior s'anirà desplegant durant tot el 2013. El Govern vol multiplicar els seus contactes per guanyar comprensió a fora. Mas va reconèixer ahir que, en el camí cap a l'estat propi, Catalunya difícilment trobarà complicitats d'altres governs, que no volen malmetre la seva relació amb Espanya, però sí que es pot aspirar a la "neutralitat" i, de fet, ha detectat "molt d'interès a tenir informació de primeríssima mà" sobre el procés. "Si hi anem a intentar-los convèncer i explicar-los les nostres raons, és evident que també ens fem entendre millor i sempre podem tenir alguns aliats", va afegir.

A la cimera d'ahir a Holanda, Mas va poder fer arribar el seu missatge a nombrosos representants liberaldemòcrates europeus, família política en la qual està enquadrada Convergència. Entre els participants hi havia els vicepresidents de la Comissió Europea Olli Rehn i Neelie Kroes, el comissari europeu de Comerç, Karel de Gucht, el líder del grup liberal a l'Eurocambra, Guy Verhofstadt, i el viceprimer ministre britànic, Nick Clegg. Mas va aprofitar per denunciar el repartiment "injust" dels esforços per reduir el dèficit, un repartiment dissenyat per l'Estat i que a parer seu ofega les comunitats autònomes.

Prosseguint amb els contactes exteriors, Mas es reunirà avui al Palau de la Generalitat amb el cap de govern de Flandes, Kris Peeters. Serà la segona vegada que es trobaran, després que Mas aprofités el seu viatge a Brussel·les el 21 de març de l'any passat per visitar la seu de l'executiu flamenc. Ja llavors van acordar aprofundir en les relacions entre tots dos governs.

Bona rebuda al gest del PSC

D'altra banda, abans de tornar al vespre cap a Barcelona, Mas va referir-se a la determinació dels socialistes catalans de desmarcar-se per primer cop del PSOE al Congrés. "Valoraria molt positivament que ells, independentment del que pensi, digui o dicti el PSOE, defensin que Catalunya té dret a decidir el seu futur", va afirmar.