Ara

CORRUPCIÓ

El Parlament entoma la lluita contra el frau per calmar el malestar

Mas crida a combatre l'alarma social: "O donem valor a la política o estem morts"
ROGER MATEOS 

Barcelona. | Actualitzada el 28/02/2013 00:00

El president del grup parlamentari de CiU i secretari general de CDC, Oriol Pujol, que està a les portes de ser imputat pel cas de les ITV, ahir al ple del Parlament. El president del grup parlamentari de CiU i secretari general de CDC, Oriol Pujol, que està a les portes de ser imputat pel cas de les ITV, ahir al ple del Parlament. XAVIER BERTRAL

Regenerar-se o morir. Aquest va ser, en resum, el missatge que va impregnar, amb diferents accents, totes les intervencions del debat parlamentari sobre com combatre la corrupció, enmig del creixent descrèdit de la política als ulls d'una ciutadania perplexa per la constant aparició de casos de presumptes males pràctiques en la gestió pública. El president de la Generalitat, Artur Mas, va comparèixer ahir al Parlament per explicar les 51 mesures proposades arran de les dues cimeres anticorrupció convocades per ell mateix aquest mes. La seva invitació a consensuar una bateria d'iniciatives per la transparència va anar acompanyada d'una crida als grups parlamentaris a ser conscients que "l'alarma social" obliga tothom a arromangar-se de veritat per calmar els ànims i intentar recuperar la confiança de la gent.

Mas va sortir en defensa de l'honestedat de la majoria de polítics i va demanar a tota la cambra que revaloritzin la seva funció de "servidors públics". En cas contrari, el deteriorament d'imatge de la política serà imparable. "O li donem valor o estem morts", va plantejar lacònicament. Es va mostrar disposat a perseguir tots els casos reals de corrupció, "peti qui peti", però va alertar de les "falsedats" que s'acaben barrejant en determinats afers i que poden acabar malmetent la reputació de persones innocents. Precisament per evitar que la política catalana es converteixi en un "Far West", en què qualsevol càrrec electe es vegi forçat a plegar "al primer indici", va reiterar l'aposta perquè els imputats puguin mantenir les seves funcions fins que s'obri el judici oral.

Fer-los dimitir només pel fet que estiguin imputats, va alertar, seria "donar un poder immens a la gent que no ha passat mai per les urnes" però sí que té capacitat judicial per imputar. Curiosament, la referència la va fer poc abans que transcendís la imputació del diputat de CiU Xavier Crespo pel cas de la màfia russa a Lloret de Mar. El debat sobre la lluita contra la corrupció va coincidir, a més, amb la detenció de dos antics alts càrrecs de Salut.

Transició nacional en joc

La catarsi per la regeneració democràtica, segons Mas, no només resulta necessària per evitar l'esquerdament del sistema actual, sinó també per no posar en perill el procés sobiranista català. "Difícilment el país pot encetar un procés tan complex com la transició nacional i el dret a decidir si no està fonamentat en uns bons pilars de transparència i bones pràctiques".

Per garantir que les seves 51 propostes no quedaran en una mera declaració d'intencions, Mas va anunciar que nomenarà una figura nova, no vinculada a CiU, encarregada de fer el seguiment de les mesures i donar-ne compte al Parlament. Algunes de les iniciatives s'hauran de vehicular a través de la futura llei de transparència que prepara la cambra catalana. Per aconseguir un ampli consens caldrà que CiU s'obri a escoltar les propostes de l'oposició.

Mà estesa de l'oposició

Oriol Junqueras va garantir la seva predisposició a arribar a acords. El president d'ERC va defensar, a més, un "compromís ètic", que es podria traduir, per exemple, en uns "pactes per la integritat", unes normes de comportament entre administració i empreses que optin a concursos públics. També el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va apostar pel consens i, com a aportació, va recordar el seu decàleg contra la corrupció. Més crític va ser Enric Millo, del PP, per qui Mas no pot "donar lliçons". L'ecosocialista Joan Herrera va demanar-li que "faci net" dins del seu partit. I tant Ciutadans com la CUP van fer aflorar tots els casos que esquitxen CiU. El debat sobre la regeneració democràtica ja s'ha instal·lat al Parlament.