Ara

RELACIONS EXTERIORS

Rajoy s'enroca amb Kosovo

No reconeixerà el nou estat dels Balcans perquè "Espanya no creu en declaracions unilaterals"
MARC COLOMER 

Barcelona. | Actualitzada el 24/04/2013 00:00

ESPANYA, AMB ESLOVÀQUIA   Rajoy es va alinear ahir amb Eslovàquia, Grècia, Xipre i Romania en el rebuig del reconeixement de la independència de Kosovo.ESPANYA, AMB ESLOVÀQUIA Rajoy es va alinear ahir amb Eslovàquia, Grècia, Xipre i Romania en el rebuig del reconeixement de la independència de Kosovo. AFP

Abans ha mogut peça Sèrbia que Espanya. Després de l'entesa històrica entre l'executiu de Belgrad i Kosovo per normalitzar les seves relacions, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va reafirmar ahir que no pensa moure's i es mantindrà al costat de Xipre, Grècia, Romania i Eslovàquia en el rebuig a la independència de l'últim estat dels Balcans. Rajoy no farà cap pas en la direcció de la majoria dels països de la UE. Obviava d'aquesta manera la recomanació del Parlament Europeu, que la setmana passada va aprovar per 404 vots favorables, 131 en contra -entre els quals els eurodiputats espanyols de PP i PSOE- i 59 abstencions instar tots els estats membres a reconèixer el nou estat. Kosovo es va proclamar independent per la via parlamentària l'any 2008.

"Espanya no reconeixerà Kosovo perquè no creu en les declaracions unilaterals d'independència", va asseverar ahir Rajoy, que en el cas català també ha evidenciat que tampoc creu en la via de la consulta. En roda de premsa a Madrid després de reunir-se amb el primer ministre d'Eslovàquia, Robert Fico, donava a entendre que en el rerefons de la seva actitud hi ha el procés català, que va planar un cop més en una compareixença internacional de Rajoy.

Al president espanyol el va secundar el primer ministre eslovac, també ferm contra el reconeixement de Kosovo. A diferència de Rajoy, però, reconeixia que la seva posició és minoritària, tant a la UE com en la lliga dels estats del món: "Seguirem en el grup, no gaire gran, dels estats que consideren que Kosovo no compleix les condicions necessàries per ser reconegut com un estat independent".

Reconeixement velat

Ara bé, malgrat la negativa a reconèixer explícitament la sobirania kosovar, la pressió internacional feia ahir que tant Rajoy com el seu homòleg eslovac es resignessin a no posar traves a les mesures no polítiques "en benefici de les persones i el seu benestar", això sí, repetint de nou que "Espanya no té intenció de reconèixer Kosovo". Què vol dir això? Entrava més en detalls Robert Fico, en posar com a exemple la lliure circulació i "tot el que afecti la vida pràctica" dels kosovars. "Cal comportar-se de manera correcta amb tothom", asseverava Fico.

Perquè ningú perd de vista que quan apareix Kosovo en l'agenda política, Espanya actua també en clau interna. I en el debat territorial, Catalunya hi té un paper preeminent, com es va tornar a demostrar. Rajoy va considerar que "no té sentit" respondre a Artur Mas -durant el discurs de Sant Jordi havia refermat la via sobiranista- i va apel·lar als suposats elements històrics, identitaris i legals. "No vull que als ciutadans de Catalunya se'ls privi de la seva condició de ciutadans espanyols, i en aquest moment són catalans i espanyols, ni de la seva pertinença a UE i d'un futur amb molt més benestar i progrés". I si algú no hi està d'acord, va etzibar, "els textos en vigor preveuen la possibilitat de ser reformats". Això sí, passant per les Corts espanyoles.