La Vanguardia.

Política

Navarro firma la pau amb part del sector crític, però Avancem aposta per desplegar-se territorialment

Mar de fons al PSC
Iñaki Ellakuría
Barcelona


PUGNA AMB NAVARRO Avancem prepara nous actes i s'organitza internament
MOVIMENTS A BARCELONA Sectors del PSC volen que Collboni i Martínez-Sampere vagin a les primàries
REUNIÓ SECRETA Navarro es reuneix amb Geli, Bosch i Badia i firma la pau amb part dels críticsEl mar de fons al socialisme català continua. Les últimes setmanes Pere Navarro ha aconseguit certa tranquil·litat per apuntalar el seu lideratge, després de la pugna amb el PSOE pel dret a decidir i la situació de debilitat del Govern de CiU, però és conscient que continua tenint nombrosos fronts oberts que poden marcar el futur del PSC.

Una de les fugues d'aigua de la nau socialista és la contestació interna. El mandat de Navarro va néixer captiu pel fort rebuig que va suposar als sectors catalanistes. Fa dues setmanes el primer secretari del PSC va intentar tancar aquest capítol i es va reunir en secret amb destacats representants de l'anomenada ànima catalanista per firmar -després de dues trobades anteriors- una treva, en espera de com evoluciona el mapa polític català.

Entre els assistents hi havia l'exconsellera Marina Geli; la portaveu a l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch; l'eurodiputada Maria Badia, i l'exdiputat Daniel Font, entre d'altres. L'acord entre les dues parts va ser clar: recompondre la relació i evitar l'escissió del partit.

Aquest acostament ha estat possible gràcies al gir de Navarro respecte al dret a decidir, amb la votació al Congrés i al Parlament. Tanmateix és una pau parcial, ja que n'han quedat al marge altres membres destacats del sector crític, com l'exconsellera Montserrat Tura; el líder del grup municipal del PSC per Barcelona, Jordi Martí; Laia Bonet; la diputada Rocío Martínez-Sampere; Raimon Obiols, i els representants del moviment Avancem, que s'articula entorn del diputat Joan Ignasi Elena.

Molts d'aquests dirigents consideren que el problema de Navarro de falta de lideratge en el PSC continua i que l'aposta que va fer per les primàries i el dret a decidir només ha estat el compliment del mandat congressual. El problema, assenyalen, és que aquestes decisions s'han pres sense debat intern i sense consultar la militància. "Tot és hermetisme i improvisació, com l'ocurrència de demanar l'abdicació del Rei", apunten alguns dirigents del PSC per justificar la seva negativa a rubricar la pax socialista.

Precisament Avancem, que aquest mes de juliol celebrarà el primer aniversari i està sumant suports de quadres i militants més joves amb l'aposta per forjar una gran aliança d'esquerres, ha decidit fer un pas endavant i organitzar-se amb estructures pròpies de partit.

Un document intern d'Avancem a què ha tingut accés aquest diari fixa un full de ruta que té com a prioritat l' expansió territorial i l'organització interna amb diferents càrrecs i sectorials. En els propers mesos tenen previst celebrar actes i organitzar equips a l'Hospitalet de Llobregat i altres localitats del cinturó, Terres de l'Ebre, Tarragona, Lleida, Girona i Barcelona capital.

Per això compten amb la feina de l'alcalde de Sant Feliu de Codines, Pere Pladevall; la membre de l'executiva del PSC Jordina Freixanet (Lleida); la diputada Núria Ventura (Terres de l'Ebre); Glòria Plana i Ignasi Thió, exdirigents del PSC de Girona, i Francesc López i Jordi Tort al Baix Llobregat.

L'efervescència d'aquests sectors crítics arriba també al procés de primàries de Barcelona. L'únic dirigent que ha presentat fins al moment la candidatura, Moviment Barcelona, és Jordi Martí.

I s'espera que el diputat al Congrés Albert Soler aclareixi quina és la seva situació. Fa uns mesos semblava segur que presentaria una candidatura, però la imputació de Daniel Fernández, i la precària situació de José Zaragoza, els seus dos padrins, l'han deixat en l'aire. Al marge d'aquests moviments, avui al PSC hi ha l'opinió majoritària que el futur líder socialista a Barcelona ha de tenir un perfil que transcendeixi la política municipal per liderar des de la capital catalana, com als anys de Pasqual Maragall, la reconstrucció del projecte socialista i l'oposició al Govern d'Artur Mas.

En aquest sentit, des de fa dies s'estan produint moltes reunions i converses per trobar un candidat que sumi suports en tot l'espectre progressista.

Un dels noms que s'han posat sobre la taula és el de Jaume Collboni, portaveu adjunt del PSC, i que estaria ben vist tant als sectors crítics com a la direcció de Navarro. Un altre nom és el de Laia Bonet.

Tanmateix, és la diputada Rocío Martínez-Sampere qui desperta en aquests moments més il·lusió, rebent suports d'amplis sectors del PSC, sindicats i representants empresarials, que la conviden a presentar-se a les primàries. La diputada, un puntal del grup parlamentari la passada legislatura, continua però en l'actualitat molt distanciada de Navarro, arran que fa ser condemnada a l'ostracisme perquè té tendència a dir el que pensa i no seguir les consignes marcades des del carrer Nicaragua.

Un altre dels problemes que se li presenten a Pere Navarro es diu àrea metropolitana de Barcelona. La pugna del PSC amb el PSOE després de trencar la disciplina de vot i donar suport al Congrés dels diputats a la consulta pel dret a decidir ha creat malestar en les bases del PSC al cinturó de Barcelona, un bastió socialista tradicional. Entre els alcaldes i dirigents metropolitans hi ha el temor que si la direcció del PSC no es desmarca "amb claredat" del discurs sobiranista de CiU, s'aguditzarà el transvasament de vots cap al Partit Popular i, sobretot, a Ciutadans que es va registrar les passades eleccions autonòmiques.

A les últimes executives del partit qui ha expressat de forma més clara aquesta preocupació ha estat l'exministre i exalcalde de l'Hospitalet de Llobregat, Celestino Corbacho.

Un altre dels missatges que s'ha fet arribar a Navarro és que una hipotètica entrada del PSC al Govern de CiU només agreujaria el descontentament de les bases dels socialistes i n'aprofundiria els problemes.