La Vanguadia

Política | L'estratègia socialista

Rubalcaba posa la directa per fixar el model territorial del PSOE

La proposta de finançament autonòmic augura nous xocs amb el PSCJuan Carlos Merino
Madrid


EN UN TERMINI DE TRES MESOS Rubalcaba i Griñán hauran de consensuar en el PSOE un nou model d'Estat
NEGOCIACIÓ BILATERAL De l'acord de PSOE i PSC sobre el debat territorial en dependrà la relació
UN ALTRE ESCULL PENDENT La idea de posar un límit a la solidaritat entre territoris ja encén la polèmica"A tota màquina". Així torna el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, segons fonts del seu entorn, després del breu parèntesi de la Setmana Santa, disposat a "intensificar la seva agenda social, institucional i europea" després d'haver sufocat les últimes divergències internes en el partit. Però des d'avui mateix la pretensió de Rubalcaba és "accelerar" les feines i les negociacions per tirar endavant una de les apostes més arriscades, complexes i difícils que ha fet: la plasmació d'un nou model territorial que requerirà d'una reforma de la Constitució per federalitzar l'Estat autonòmic.

L'afany requereix una doble pirueta, ja que en primer lloc ha de consensuar la proposta que forjaran el mateix Rubalcaba i el president andalús i del PSOE, José Antonio Griñán, al costat de l'exministre Ramón Jáuregui, amb la resta de les federacions i territoris socialistes; i negociar en paral·lel, i de manera bilateral, aquest nou model territorial amb el PSC de Pere Navarro. El calendari, a més, és urgent, ja que l'objectiu és plasmar la nova proposta de model d'Estat al consell territorial que el PSOE preveu celebrar a finals de juny o principis de juliol. Tres mesos, per tant, per presentar una alternativa a l'Estat de les autonomies que s'ha desenvolupat des de fa més de trenta anys.

De l'acord final sobre el model territorial entre el PSOE i el PSC dependrà, en última instància, el nou protocol de relacions que els dos partits es proposen de renovar, les bases del qual, almenys, ja han quedat establertes en un document en els principis de "simetria, reciprocitat i autonomia".

Al costat dels contactes entre Rubalcaba i Navarro, les delegacions encapçalades per Elena Valenciano i Ramón Jáuregui per part del PSOE, i per Antonio Balmón i Miquel Iceta en representació del PSC, començaran a reunir-se de manera immediata: "Comencem ja". Encara que la intenció és fer-ho de manera discreta, lluny d'uns focus que només augmentarien la pressió.

Però no serà un camí de roses. Rubalcaba reconeix que haver mogut el PSOE ja cap a un federalisme llargament demandat pel PSC no ha estat una tasca senzilla. "El PSC sempre estarà disposat a anar una mica més enllà i nosaltres una mica més aquí", admet un líder territorial del PSOE.

En el model d'Estat és on es troba el gran escull del dret a decidir que ha suposat el xoc més greu entre el PSOE i el PSC, fins al punt d'haver trencat per primera vegada en 35 anys de relació la unitat de vot en el Congrés. Rubalcaba considera que un acord amb el PSC més ambiciós i de més amplitud, com seria consensuar un nou model territorial, seria la solució per superar aquest escull.

Però no serà l'únic problema. I és que els primers passos d'aquest projecte de reforma constitucional ja han provocat les primeres divergències entre els socialistes en reobrir-se el debat sempre crespat sobre el sistema de finançament autonòmic.

Ja s'han fet els primers documents de treball. En el que va encarregar Rubalcaba a Jáuregui, en el que va demanar r Griñán a la Fundació Alfonso Perales i en el que defensa Pere Navarro apareix recollit el principi d'ordinalitat en el finançament. Això és, una demanda antiga de Catalunya, i d'altres comunitats com Madrid, València o les Balears, que "aporten més i reben menys", segons reivindiquen.

Aquest principi, ja recollit en l'Estatut de Catalunya, estableix que les autonomies que més aporten no perdin posicions en el rànquing de renda per càpita després de fer l'aportació a la solidaritat interterritorial.

Però la possibilitat que el PSOE podria acordar establir un límit a la solidaritat entre territoris va encendre tot seguit la metxa de la polèmica interna. I ja augura nous xocs amb el PSC.