La Vanguardia

Murdoch es desmarca del suport a la independència d’escòcia

Revés mediàtic i sondejos adversos per al primer ministre, Alex Salmond

La campanya per a la independència d’Escòcia ha rebut un cop molt sever amb l’anunci que no tindrà el suport del magnat de les comunicacions Rupert Murdoch, i que un dels diaris més llegits del país, The Scottish Sun, no recomanarà el sí al referèndum convocat amb el consentiment de Londres per al 18 de setembre del 2014. El primer ministre, el nacionalista Alex Salmond, es veu així obligat a replantejar tota l’estratègia.

GORDON TERRIS / GETTY IMAGES / ARXIUAcord. El primer ministre escocès, Alex Salmond, saludava a l’octubre el primer ministre britànic, David Cameron, després de firmar l’acord sobre el referèndum a Edimburg

Si la previsió més realista –fins i tot amb el suport de l’Scottish Sun, que ven 300.000 exemplars diaris– ja era una derrota de la causa sobiranista l’any que ve, més encara ara que Rupert Murdoch ha donat clares indicacions que deixarà a l’estacada l’amic Salmond, a qui considerava, textualment, “el polític més brillant del Regne Unit”. Però, segons persones del seu cercle, ha arribat a la conclusió que, malgrat tot, els obstacles per a la independència són massa alts, i es tracta en aquesta ocasió d’un cavall perdedor.

Els sondejos continuen sent constants en el pronòstic que una clara majoria d’escocesos diran que no a la independència, malgrat la crisi econòmica i la percepció generalitzada que el Govern central hauria de concedir una autonomia més gran, sobretot en el terreny econòmic i fiscal. Una de les queixes més importants d’Escòcia és que amb prou feines veu els beneficis del petroli del mar del Nord, que es troba al seu territori. En canvi, l’aportació neta de l’Estat per càpita és molt més gran que la que rep Anglaterra.

L’última enquesta, acabada de publicar, apunta un petit avanç de l’independentisme, però no suficient ni de lluny per a una victòria. Un 36% dels ciutadans es declaren partidaris de trencar vincles amb Londres, un 46% de continuar sent part de la Unió a què pertany voluntàriament des de fa més de 300 anys, i un 18% continua indecís. Els analistes estimen que els sobiranistes haurien d’arribar a les urnes amb, almenys, un suport del 60% per tenir probabilitats raonables de guanyar, tenint en compte el conservadorisme dels votants a l’hora de la veritat.

L’únic motiu d’optimisme per al Partit Nacional Escocès (SNP, en anglès), que té la majoria absoluta al Parlament de Holyrood i que ha convocat el referèndum, és que el suport dels menors de 25 anys s’ha disparat els últims mesos, passant del 27% al 58%, com una opció de rebel·lia davant l’estancament econòmic i una societat cada vegada més desigual i amb menys oportunitats. La dada suggereix que, encara que l’any que ve triomfi l’statu quo, l’independentisme es perfila com un fenomen en auge.

Les conclusions d’aquest estudi suggereixen que els homes són més partidaris de la independència que les dones, i que el sobiranisme ha arrelat molt més a les zones deprimides d’Escòcia (on li dóna suport un 43%) que a les regions pròsperes (on un 61% n’és contrari). Una àmplia majoria de persones consultades es mostra conforme amb la gestió del Govern nacionalista, malgrat que no estan d’acord amb l’objectiu de la independència.

El mateix Salmond havia reconegut que considerava crucial el suport de Murdoch i de The Scottish Sun per poder guanyar el referèndum, per la capacitat d’un diari tan influent per alterar les percepcions de la gent i inclinar del seu costat de la balança a l’ampli nombre d’indecisos, gairebé un de cada cinc votants. El president de la News Corporation, propietari també de publicacions als Estats Units, Austràlia i Anglaterra, s’havia deixat festejar pel primer ministre escocès com a revenja per les crítiques de què ha estat objecte a Londres arran de l’escàndol de les escoltes telefòniques ordenades per executius de The News of the World, la desapareguda capçalera dominical que era part del seu imperi.