Ara

L'oposició critica 100 dies de "paràlisi" del Govern

Només ERC endolceix uns retrets generalitzats
MARC TORO

Barcelona. | Actualitzada el 04/04/2013 00:00

L'oposició critica 100 dies de "paràlisi" del Govern L'oposició critica 100 dies de "paràlisi" del Govern ACN

L'oposició va respondre ahir en bloc. La sensació general de les forces parlamentàries després de cent dies de govern és, precisament, que ha estat un període de desgovern. De tots els partits, només ERC -soci de l'executiu- va fer ahir una valoració matisadament positiva dels primers mesos d'aquesta legislatura. La portaveu republicana al Parlament, Marta Rovira, va demanar un esforç "perquè els ajustos i retallades afectin tan poc com sigui possible els que més pateixen la crisi", però va evitar en tot moment parlar de la necessitat d'aprovar els pressupostos del 2013.

És més: en un clar gest de fidelitat a l'executiu, Rovira va instar la resta de partits a "treballar de manera conjunta" i va demanar que es deixi "d'assenyalar constantment els errors del Govern". Aquestes declaracions van ser, a part de les del grup convergent, les úniques que van salvar el discurs que va fer al matí el president de la Generalitat.

El PSC vol un gir copernicà

I és que les crítiques van ser la tònica general, començant pels socialistes. El seu portaveu parlamentari, Maurici Lucena, va assegurar que "és impossible no fer una valoració negativa dels primers cent dies" d'un executiu "faltat de serietat", que no ha estat capaç d'aprovar els comptes del 2013, ni de pactar amb el govern espanyol un nou model de finançament per a Catalunya. En una clara al·lusió al procés de transició nacional, va demanar a Mas un "gir copernicà de les prioritats del seu govern" perquè -va dir- "s'ajustin a l'interès general".

Aquest canvi d'objectius també va ser reclamat des de les files del PP. "S'ha confirmat la pitjor notícia, que no hi ha canvi de rumb", va lamentar el portaveu popular al Parlament, Enric Millo, que va assenyalar la falta "d'accions concretes" de Mas com a mostra principal de la "inexistència" del Govern.

Tot i que no va demanar-ne la dimissió, Millo va instar el president a reflexionar sobre si és la "persona idònia" per treure Catalunya de la crisi, l'objectiu prioritari per als populars. Aquesta actitud més prudent contrasta amb la de Ciutadans, que van demanar un cop més que el president abandoni el seu càrrec. "Cada dia que passa amb Artur Mas al capdavant de l'executiu és un dia perdut per a Catalunya", va etzibar el líder del partit, Albert Rivera.

Pressa per la consulta

"Han estat cent dies de govern perduts". Així va expressar el seu malestar el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, davant el que va qualificar com un suspens del govern en solucions per a la reactivació econòmica i la transparència. Més enllà d'això, la qüestió nacional va marcar gran part del seu discurs. L'ecosocialista va criticar que encara no s'hagi "pactat els passos que cal seguir" ni s'hagi "convocat una comissió d'estudi" al Parlament per fer efectiu el dret a decidir.

David Fernàndez, portaveu de la CUP, va ser molt més contundent : "Si no hi ha consulta, aquest govern necessitarà un escrache per la llibertat", va dir. Fernàndez va lamentar que Mas sigui més partidari del "pacte" amb Madrid que d'"avançar cap a la plena independència".