Ara

PRESSUPOSTOS

Junqueras rebutja avalar un dèficit de l'1,5% als comptes

ERC diu que forçaria unes retallades de 3.200 milions però obre la porta a una abstenció conjunta amb el PSC
ROGER TUGAS 

Barcelona. | Actualitzada el 05/04/2013 00:00

ANUNCI EN PERSONA  Dos consellers i diversos dirigents de CiU van escoltar en directe com Junqueras els negava el vot en uns comptes amb l'1,5% de dèficit. ANUNCI EN PERSONA Dos consellers i diversos dirigents de CiU van escoltar en directe com Junqueras els negava el vot en uns comptes amb l'1,5% de dèficit. ACN

El president d'ERC, Oriol Junqueras, va aclarir ahir una mica més la postura del seu partit en el debat pressupostari. Si bé fins ara el dèficit fixat per a la Generalitat el 2013 és del 0,7% -un sostre rebutjat tant pels republicans com per CiU i que comportaria retallades de 4.800 milions-, Junqueras va tibar més la corda i va anunciar que també s'oposarà a uns comptes que prevegin un dèficit de l'1,5%. És improbable que el govern espanyol apugi més el sostre per a Catalunya, cosa que dibuixa l'horitzó pressupostari complex per al Govern si el líder d'ERC compleix les seves amenaces. Des de CiU, però, eviten encendre les alarmes i, encara que subratllen la necessitat de dotar-se d'uns pressupostos, recorden que ara la prioritat és assolir un dèficit just. Si no ho aconsegueixen, tenen dues opcions: o prorrogar els comptes tot l'any o aprovar-ne de nous buscant l'abstenció d'ERC i PSC.

Junqueras va ser contundent en la seva conferència al Fòrum Europa, on l'escoltava una àmplia representació de CiU formada pel consellers de Justícia, Germà Gordó; la de Benestar Social, Neus Munté; el nou president parlamentari, Jordi Turull; el dirigent Lluís Corominas, i l'eurodiputat Ramon Tremosa, així com el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena. "Si algú es pensa que avalarem això, s'ha begut l'enteniment", els va etzibar el líder d'ERC sense deixar lloc per als matisos que fins ara havia preservat.

Tot i això, aquest anunci no devia sorprendre gaire Artur Mas, a qui Junqueras ja va alertar de les seves noves exigències en la reunió que van fer fa una setmana, segons fonts republicanes. El líder d'ERC va decidir no acatar una possible flexibilització del dèficit fins a l'1,5% després de comprovar que, segons els seus càlculs, això forçaria a fer noves retallades per valor de 3.200 milions d'euros: 1.000 milions per rebaixar el dèficit des del 2% del 2012, 400 milions de reducció d'ingressos per la crisi, 400 milions d'increment del cost dels interessos del deute i 1.400 milions que ja no es comptabilitzaran per la privatització d'actius com l'ATLL i Tabasa. "És igual ofegar-se a 3,2 metres sota el mar que a 4,8 metres", va deixar caure gràficament Junqueras, que rebutja executar una retallada obligada des de l'executiu central.

A més, el líder d'ERC va criticar els membres del Govern que, com el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, han celebrat "de bona fe" la possible flexibilització del dèficit anunciada en l'últim Consell de Política Fiscal i Financera sense que encara no s'hagi concretat en res. Però Junqueras no va furgar més i va confiar que el diagnòstic amb l'executiu sigui "compartit". Turull tampoc no va posar llenya al foc i va assegurar que el Govern "batallarà" per obtenir un terç del dèficit estatal, que podria ascendir al 6%, i va confiar a assolir l'acord amb ERC.

Possible pròrroga permanent

Una de les opcions que Junqueras va plantejar a Mas, si les gestions a Madrid no fructifiquen, és mantenir tot l'any la pròrroga pressupostària. Seria un gest per mostrar la disconformitat respecte al dèficit imposat per l'Estat, però no frenaria la tisorada. La pròrroga vigent, de fet, preveu tancar el 2013 amb un dèficit del 0,7%. El Govern no té cap altra opció, perquè ningú més que l'executiu espanyol pot finançar un marge de dèficit superior. Així, segons els plans d'ERC, el Parlament podria incrementar el sostre si l'Estat ho permet, però sense que això comporti aprovar formalment uns pressupostos si la flexibilització del dèficit no es considera suficient. Mas-Colell, però, ho rebutja, i ahir va defensar que la Generalitat "necessita un pressupost" per funcionar amb "un mínim d'efectivitat" i "impulsar les diferents agendes de govern" i va avisar ERC que els comptes "no seran del gust de ningú".

Per tant, si Mas volgués aprovar igualment uns pressupostos amb l'1,5% de dèficit, no ho faria amb el vot a favor d'ERC. Però tampoc necessàriament amb el seu rebuig. De fet, preveuen abstenir-se a la votació al Parlament, un posicionament que no valdria per donar llum verda als comptes. Caldria que el PSC també s'avingués a abstenir-se, un escenari que Junqueras no descarta, tot i que per ara es veu difícil. Pel que pugui ser, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va insistir a TV3 en la necessitat de pactar un govern de concentració amb republicans i socialistes.