La Vanguardia

  • CARMEN DEL RIEGO IÑAKI ELLAKURÍA Madrid / Barcelona

Rajoy reafirma la seva aposta per mantenir el diàleg amb Catalunya


Camacho defensa un finançament singular davant els barons del PP

Rajoy admet que en la reunió amb Mas no es va parlar de xifres i que la consulta els separa

El president del Govern, Mariano Rajoy, va parlar ahir per primera vegada, a la roda de premsa que va celebrar amb el secretari general de l’ONU, de l’entrevista que va mantenir amb el president de la Generalitat, Artur Mas, fa dues setmanes. Una trobada lluny del focus mediàtic de la qual Rajoy va destacar que, al marge de les discrepàncies, de no haver parlat de xifres concretes del dèficit i de no haver assolit cap tipus d’acord, va servir per reobrir les vies de diàleg. “Això sempre és positiu”, va dir.

KIM MANRESALa presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, ahir en roda de premsa

Però més que posar l’accent sobre les discrepàncies –la principal és la consulta–, Rajoy va subratllar les coincidències en el tema econòmic, que van ser moltes. En especial sobre la necessitat que totes les administracions compleixin amb el límit de dèficit i sobre el compromís del Govern central d’ajudar les comunitats autònomes perquè tinguin liquiditat i puguin pagar els seus proveïdors. Rajoy també es va referir al nou sistema de finançament i va assenyalar que van acordar que el grup de treball creat en l’últim Consell de Política Fiscal i Financera avaluarà aquest any com ha funcionat l’anterior sistema per tal d’abordar la seva modificació l’any que ve.

En paral·lel a aquest missatge, la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, va reiterar la seva demanda que s’obri la reforma del sistema de finançament perquè Catalunya pugui gaudir d’un model singular. Una asimetria que passaria també per limitar la solidaritat territorial i fer que sigui finalista, així com dotar les autonomies de més control i gestió sobre l’IRPF.

Aquesta proposta, que el PP català va aprovar durant l’últim congrés i que tant Rajoy com el ministre Cristóbal Montoro coneixen, pot ser una bomba de rellotgeria per a l’estabilitat interna del partit. Alguns dels barons territorials del PP, com el gallec Alberto Núñez Feijóo, el murcià Ramón Luis Valcárcel, i l’extremeny José Antonio Monago, ja han posat el crit al cel i han advertit que no acceptaran un sistema asimètric. Tanmateix, el missatge de Sánchez-Camacho ahir va ser clar: “Que cadascú defensi els seus interessos, el finançament no ha de ser igual per a tothom. La meva responsabilitat és aconseguir una millora per a Catalunya, i hem de limitar la solidaritat i també garantir que les comunitats receptores després compleixin”.

Sánchez-Camacho va mostrar la seva plena confiança que al final s’assolirà un consens. Altrament, va avisar, es plantejarà fins i tot si els diputats del PP català trenquen la disciplina de vot al Congrés.