Ara

LES FINANCES DE LA GENERALITAT

El PSC deixa Mas en mans d'ERC

Navarro subratlla que està "lluny" d'avalar els pressupostos, mentre que Junqueras endureix el to
SARA GONZÁLEZ 

Barcelona. | Actualitzada el 06/04/2013 00:00

LA NEGATIVA A SER LA "TERCERA OPCIÓ" DEL GOVERN  El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va demanar ahir a Artur Mas que ajorni l'agenda independentista i es concentri en les mesures de recuperació econòmica. També va alertar el president que el seu partit no serà "la tercera opció" de CiU un cop els han fallat els pactes amb el PP i, al seu parer, també amb ERC. LA NEGATIVA A SER LA "TERCERA OPCIÓ" DEL GOVERN El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va demanar ahir a Artur Mas que ajorni l'agenda independentista i es concentri en les mesures de recuperació econòmica. També va alertar el president que el seu partit no serà "la tercera opció" de CiU un cop els han fallat els pactes amb el PP i, al seu parer, també amb ERC. FRANCESC MELCION

Els socialistes no volen pujar al vaixell d'Artur Mas perquè consideren que el timoneja contra les roques, tant des del punt de vista econòmic com nacional. El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ja donava ahir pràcticament per impossible formar part de la tripulació del Govern i avalar els pressupostos. I és que, per molts hams que intenti tirar CiU a Nicaragua, els socialistes posen condicions per a l'entesa que el president difícilment voldrà assumir: l'ajornament de l'agenda independentista i un viratge "radical" de les seves polítiques. El pacte a tres és, doncs, per ara, una quimera, i Mas està abocat a entendre's amb Oriol Junqueras per garantir la viabilitat de l'actual govern de la Generalitat.

"O ens hi posem o l'onada ens passarà per sobre i ens enfonsarà", va dir ahir Mas en un nou missatge de SOS llançat als socialistes perquè es facin el càrrec que la situació és "d'emergència nacional" i de "supervivència de l'autogovern". Però les peticions de les dues parts són com dues línies paral·leles que mai acaben de convergir. Mentre Navarro demanava un gir de 180 graus a Mas, el president de la Generalitat li pregava a ell un "canvi de xip". Si bé el president reconeixia que l'aprovació dels pròxims pressupostos "no és fàcil, és incòmoda i no és gens popular" però argumentava que el moment és prou transcendent perquè hi hagi unitat del catalanisme i l'oposició estengui la mà, Navarro deixava clar que la "distància és molt gran" per tancar un acord.

"Sense marge" per a l'acord

"No ens donen marge ni en els temes més concrets, i se'ns diu que és impossible", es queixava el líder dels socialistes, que ha demanat amb insistència que els pressupostos tinguin en compte el pagament de les beques menjador i les empreses del tercer sector, així com la creació d'un pla de xoc contra l'atur juvenil. Navarro va lamentar que fins ara l'únic que han vist clar en CiU és que prioritza l'agenda nacionalista en comptes de "concentrar-se" en l'econòmica. "Per què construïm estructures d'estat i anem convocant Consells per a la Transició Nacional si encara no hem preguntat als ciutadans? Haurien de tenir un impuls polític tan intens per aplicar mesures contra la crisi com el que tenen per la independència", va etzibar el primer secretari.

I és que els socialistes són perfectament conscients que electoralment no els beneficiaria gens anar ara de bracet de dos partits que aposten per la sobirania de Catalunya i que es veuen obligats a aprovar uns pressupostos que implicaran noves retallades. A més, Navarro va recordar a Mas que el PSC no vol ser "la tercera opció" de CiU un cop "els han fallat" els pactes amb el PP en l'anterior legislatura i amb ERC en aquesta. Perquè, per ara, Junqueras, que recorda que la sortida de la crisi passa per l'estat propi, se segueix mostrant reticent a avalar una retallada de 3.200 milions d'euros. Junqueras va endurir el to i va insistir que per molt que l'objectiu de dèficit es relaxi unes dècimes, l'impacte de la retallada pot ser "colossal". Va anar més enllà i va acusar de no tenir "vergonya" els que demanen a ERC que doni suport a uns pressupostos "que no es podran complir".

Límits a les retallades

Sigui com sigui i donada la urgència de la situació, el president haurà de renunciar a l'intent de sumar un PSC que està als antípodes fins i tot de l'abstenció i centrar-se a buscar el vot a favor d'ERC als comptes, que al cap i a la fi és el partit amb qui va firmar un acord de governabilitat. Mas ja va fer ahir gestos per aplanar-se el camí i va defensar que cal fixar uns límits per evitar que l'estat del benestar sigui trepitjat. "Hi ha unes línies vermelles que les administracions no podem creuar", va afirmar. I fins i tot va apel·lar al "miracle" que necessita Catalunya perquè tot surti bé. Per ara, toca encomanar-se a ERC.