• 7 abr 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • CARLES CASTRO Barcelona

Majories de debò

Només el concert fiscal suscitaria un suport rotund a les urnes a partir dels resultats de les últimes autonòmiques

SUPORT AL PACTE FISCAL El suport al concert podria reunir gairebé el 72% dels vots de les últimes catalanes A FAVOR DE LA INDEPENDÈNCIA Els suports a la secessió es quedarien per sota del 50% de les paperetes del 25-N ESTIMACIONS ESBIAIXADES Les enquestes suggereixen una certa sobrerepresentació del vot nacionalista

La resposta sempre depèn de la pregunta. També en un referèndum consultiu. Per això, les expectatives d’una eventual consulta a Catalunya poden variar, i molt, en funció del que es pregunti als catalans. Les enquestes del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat, per exemple, atorguen un suport majoritari a la independència (gairebé el 55% dels consultats) i un suport massiu al pacte fiscal (proper al 78%), entès com la gestió i recaptació per la Generalitat de tots els impostos que es paguen a Catalunya. Amb tot, els sondejos no han exhibit una excessiva capacitat d’encert en les últimes cites electorals catalanes. Per això potser val la pena partir dels resultats reals en els comicis del 25 de novembre passat i creuar-los amb els últims sondejos per establir una previsió més versemblant.

La mecànica és molt senzilla. Es tracta de calcular quants votants dels que van obtenir els partits catalans el novembre passat donarien suport en una consulta per la independència o al pacte fiscal. El sondeig del CEO ofereix les dades per record de vot, la qual cosa permet saber que gairebé el 80% dels electors de CiU assegura que votaria a favor de la separació d’Espanya, el mateix que més del 95% dels d’Esquerra i el 50% dels d’Iniciativa. En canvi, només un 11,7% dels votants del PSC i menys de l’1% dels del Partit Popular faria costat a la secessió.

Doncs bé, si s’apliquen aquests percentatges sobre el còmput de vots que va obtenir cada partit a les eleccions del 25 de novembre, el resultat final suma més de 1.800.000 sufragis. I si aquesta xifra se situa en els nivells de participació de les últimes autonòmiques (gairebé el 70% de l’electorat i un veritable rècord en unes catalanes), el percentatge resultant de suport a la independència s’eleva al 49,7%. És a dir, per sota de la línia decisiva del 50% i, significativament, un percentatge molt similar al que van reunir els partits nacionalistes o independentistes (CiU, Esquerra, les CUP i SI) en els comicis del novembre passat: una mica més del 49% dels sufragis.

En canvi, si el que es mesurés fos el suport al pacte fiscal –i en línia amb el que apunten tots els sondejos– el resultat seria excepcional. No s’ha d’oblidar que en aquest cas fins a un 17% dels electors del Partit Popular es mostra a favor del concert per a Catalunya, un percentatge que s’acosta al 60% entre els votants del PSC, al 90% entre els d’ICV i per sobre d’aquest percentatge entre els electors nacionalistes. Aquests nivells de suport es traduirien en més de 2.600.000 sufragis positius, cosa que suposaria gairebé un 72% de les paperetes emeses en un eventual referèndum que registrés una participació semblant a la de les últimes eleccions autonòmiques.