Ara

FINANCES PÚBLIQUES

CiU vincula a la consulta el sí d'ERC als pressupostos

Junqueras desdramatitza la pròrroga dels comptes
FERRAN CASAS 

Barcelona | Actualitzada el 08/04/2013 00:00

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Josep Rull, va demanar tant a Oriol Junqueras com a Pere Navarro que es "mullin" més. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Josep Rull, va demanar tant a Oriol Junqueras com a Pere Navarro que es "mullin" més. CRISTINA CALDERER

"Sense pressupostos no hi ha govern, i sense govern no hi ha procés". Ahir ho va dir el secretari d'organització de CDC i principal veu autoritzada del partit ara per ara, Josep Rull, però dies abans ja ho havien afirmat el portaveu del Govern, Francesc Homs, i el secretari general de CiU i líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida. La federació insisteix a vincular la celebració de la consulta per l'estat propi, prevista el 2014, a un camí polític sense gaires sotracs de l'executiu d'Artur Mas. I, en aquest objectiu de certa calma, aprovar els pressupostos del 2013 -que es presentaran i aprovaran aquesta tardor, un cop Brussel·les flexibilitzi el dèficit espanyol i aquest es traslladi a les autonomies de manera asimètrica- és vital.

La consulta és el gran objectiu polític d'ERC a curt termini i justifica la lògica d'aliances de la formació d'Oriol Junqueras. D'aquí que els nacionalistes la facin servir com a moneda de canvi un cop els republicans han proclamat aquesta setmana que no faran "d'intermediaris" de l'Estat imposant per mitjà dels pressupostos retallades "més severes que les de la troica a Grècia".

Catalunya, que va tancar l'últim exercici amb un dèficit del 2,3% del PIB, hauria de fer-ho el 2013 amb el 0,7%, cosa que ERC, i també el Govern, consideren inassumible. Hi ha la convicció que finalment es podrà incórrer en un dèficit que oscil·larà entre l'1,5% i el 2%, que obligarà a retallar uns 2.000 milions d'euros més, però ERC tampoc vol avalar aquestes retallades. Com a molt una abstenció, cosa que faria necessari el concurs d'un altre grup per aprovar-los. I el PSC no juga.

Ahir, mentre la vicepresidenta Joana Ortega admetia que els pressupostos "no agradaran a ningú" per les noves retallades que incorporaran i instava ERC però també el PP i el PSC a abandonar "posicions partidistes" i treballar "pel bé del país", Rull i Junqueras intercanviaven missatges. El líder d'ERC afirmava a El Punt Avui que la consulta "s'ha de fer com més aviat millor" i que atesa la situació de les finances i l'actitud de Madird "no té cap sentit allargar l'asfíxia del país". Pel que fa als comptes afirmava que "hi ha hagut governs que han prorrogat pressupostos durant anys" desdramatitzant així la possibilitat que, per falta de suports, es prorroguin i no es compleixin les exigències de retallades de l'Estat. Tot plegat, segons el líder d'ERC, perquè el futur "no pot estar condicionat per un pressupost imposat per Montoro".

Rull tampoc vol una pròrroga

Rull insistia a fer pinya per aconseguir el relaxament del dèficit però també en el fet que una pròrroga implicaria "seguir sota el jou del 0,7%".

I mentre CiU i ERC segueixen en la seva particular batussa però condemnats a entendre's, la resta de grups demanen que el govern de Mas faci públics els comptes. Joan Herrera, d'ICV-EUiA, va instar ERC a no "apuntalar" més CiU i va avisar-los que prorrogar-los seria, a més, "ampliar la misèria". Al seu torn, David Fernández, de la CUP, assegurava que la dialèctica CiU-ERC sobre l'aprovació és comèdia per "escenificar tensions".