Ara

LLENGUA

Bauzá subvencionarà llibres de text en "balear"

ENRIC BORRÀS ABELLÓ 

Palma. | Actualitzada el 10/04/2013 00:00

El president del govern balear, José Ramón Bauzá. El president del govern balear, José Ramón Bauzá. EFE

El conseller d'Educació de les Illes Balears, Rafael Bosch, va admetre ahir que destinarà 70.000 euros a subvencionar llibres en les "modalitats lingüístiques pròpies de les illes Balears". Es tractarà de manuals amb "lèxic específic" que seran a les escoles el curs vinent, tot i que també garanteix que la base dels llibres serà el català estàndard.

Bosch i el president José Ramón Bauzá van fer pública aquesta decisió el dia després d'haver-la comunicat al president de l'ultraespanyolista Círculo Balear, Jorge Campos. Segons l'entitat, els llibres en mallorquí, menorquí i eivissenc serviran per acabar "la pancatalanització als llibres de text utilitzats fins ara".

Segons Bosch, ja hi ha set editorials interessades en la subvenció, incloent-n'hi "alguna de molt important en l'àmbit espanyol", però també d'altres de les illes Balears. Segons el conseller, pretenen tenir "la sensibilitat de tenir en compte, recuperar i preservar expressions pròpies del menorquí, de l'eivissenc, del formenterenc o del mallorquí".

El cap del departament de filologia de la Universitat de les Illes Balears, Joan Antoni Mesquida, manté que es farà "el ridícul a tot Europa". Mesquida recorda que l'estàndard del català ja inclou "el que en diuen modalitats" i avisa que el govern promou "un debat sense fonament científic".