Ara

ESCOLA, ATAC AL CATALÀ

Els partits fan pinya amb Rigau

Només PP i C's exigeixen el compliment de la resolució del TSJC
MARC TORO 

Barcelona. | Actualitzada el 11/04/2013 00:00

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va comparèixer ahir al Parlament per valorar l'última interlocutòria del TSJC en referència al sistema d'immersió lingüística. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va comparèixer ahir al Parlament per valorar l'última interlocutòria del TSJC en referència al sistema d'immersió lingüística. ACN

La reacció dels partits amb representació parlamentària a l'últim cop del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra el model d'immersió lingüística va ser l'esperada. Només el PP i Ciutadans van aplaudir la interlocutòria, mentre que la resta de formacions van donar suport a la decisió de la conselleria d'Ensenyament de recórrer-la i no aplicar la resolució judicial.

Els republicans van ser els primers a reclamar, un cop més, el blindatge del model lingüístic de Catalunya. "Demanem al Govern que faci pedagogia per demostrar que és el model que realment cohesiona aquest país", va dir la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que va definir la decisió del tribunal com una "absoluta irresponsabilitat" perquè -va dir- suposa "una gran indefensió per a les famílies que volen escolaritzar els seus fills en català". "La interpretació del TSJC no pot estar en cap cas per sobre de la mateixa llei ni per sobre de la voluntat del poble de Catalunya", va concloure la republicana.

En uns termes semblants es va expressar Rocío Martínez-Sampere, portaveu d'educació del PSC, que va identificar la interlocutòria com un gest de "politització de la llengua". La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, va coincidir en aquest diagnòstic i va denunciar la "intenció real d'alguns grups polítics i moviments per dividir el país i construir enfrontament al voltant de la llengua". Les dues formacions van recordar que només 17 famílies han reclamat aquest any l'escolarització en castellà, cosa que demostraria -segons van exposar- "l'èxit" del model actual com a garantia de la cohesió i igualtat d'oportunitats a l'escola.

Més radical va ser la CUP, que va assegurar que veia "amb molta preocupació que altra vegada s'imposi una decisió en contra del consens de la comunitat educativa del país". Per evitar que això es repeteixi, el diputat Quim Arrufat va demanar al Govern que agilitzi el procés cap a una consulta per la independència.

Defensa del castellà a les aules

Tal com ha fet en altres ocasions, el PP va recordar a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, que tot i recórrer la sentència "també està obligada a aplicar les mesures cautelars" que se'n desprenen. Si no ho fes, la diputada popular María José García Cuervas va advertir que s'estaria adoptant "una actitud preocupant d'insubmissió als tribunals". Cuevas va assegurar que el model defensat pel PP -i pel TSJC- en cap cas és "segregador".

Aquest argument va ser l'utilitzat pel diputat de C's Jordi Cañas per afirmar que la interlocutòria "va en la línia" del que defensa el seu partit: "Que es pugui estudiar en castellà com a llengua vehicular". C's va lamentar que "els alumnes s'hagin de sotmetre a un procés judicial per reclamar un dret" educatiu.