Ara

INDIGNACIÓ, RESPOSTES CIUTADANES

ICV i la CUP ja debaten com reben el projecte

Les dues formacions de l'esquerra alternativa intenten ocupar l'espai que volen bastir Forcades i Oliveres
MARC TORO 

Barcelona. | Actualitzada el 12/04/2013 00:00

DUES VEUS CRÍTIQUES   David Fernàndez i Joan Herrera tenen un to i un posat diferent però coincidiexen en molts temes socials i en el dret a decidir.DUES VEUS CRÍTIQUES David Fernàndez i Joan Herrera tenen un to i un posat diferent però coincidiexen en molts temes socials i en el dret a decidir. PERE VIRGILI

El nou model polític, social i econòmic que planteja el Procés Constituent de l'economista Arcadi Oliveres i la monja Teresa Forcades el veuen amb bons ulls els dos partits del Parlament que s'erigeixen com a esquerra alternativa i que ja aspiren a ocupar aquest espai: ICV-EUiA i la CUP. Cap dels dos s'atreveix a especular sobre la traducció d'aquest projecte a les urnes i, tot i que no volen a confirmar si voldrien sumar-se a una llista unitària d'esquerres a l'estil de la Syriza grega, els ecosocialistes s'hi sentirien més còmodes que la CUP, tal com admeten diverses fonts.

Des de la CUP ja s'avança que estan "molt lluny de plantejar-se pactes" electorals amb altres formacions. Fonts de la formació insisteixen que, tot i que estan "oberts a debatre" amb tothom, "la unitat es fa sobre el terreny, al carrer, i no als despatxos". Un missatge clar i contundent que s'aparta de la posició més oberta a les aliances electorals que tenen els ecosocialistes amb el nou moviment, al voltant de dos personatges (Forcades i Oliveres) molt mediàtics. "Entenem que el procés constituent té voluntat de suma, no és excloent", diuen a Iniciativa, on admeten que per fer efectiva una alternativa real al model actual ells ocupen "un espai imprescindible" però que no "són suficients".

Creació d'un "espai únic"

I seguint la gradació, on la disposició a parlar de tot és més gran és a Esquerra Unida i Alternativa, els socis de Joan Herrera. Un dirigent assegura que seria "desitjable" que el projecte d'Oliveres i Forcades fes d'engranatge per a la creació d'un "espai únic" o "llista unitària" de l'esquerra catalana amb participació d'altres partits o moviments que reflecteixin el malestar social de Catalunya, com ara la CUP. Segons els comunistes, la voluntat del Procés Constituent coincideix plenament amb la idea de la Syriza catalana que intenten activar. Però fins que aquest projecte no comenci a caminar tant Esquerra Unida com Iniciativa i la CUP opten per la prudència i es neguen a confirmar res.

Diagnòstic coincident

Més enllà d'un futur escenari electoral i a falta de valorar a nivell intern les conseqüències i l'evolució d'aquest nou procés, els dos partits en tenen opinions positives i no volen valorar si els pot menjar espai electoral. Neguen que sigui una amenaça per a ells i aplaudeixen l'aparició d'un moviment que lliga en gran mesura amb els principis i voluntat de canvi que defensen: "El primer diagnòstic que fan de la crisi global coincideix amb el d'ICV-EUiA", afirma un dirigent ecosocialista. El diputat de la CUP David Fernàndez ja va anunciar, poc després de conèixer la notícia, "màxim respecte" i "clara complicitat". Fonts del seu partit asseguren compartir "completament l'anàlisi que [Oliveres i Forcades] fan del país".

El que més valoren les fonts consultades és que el Procés apareix com un espai de debat i una expressió vàlida més del descontentament amb el sistema actual -com poden ser la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca o els grups sorgits del 15-M- que té un objectiu molt clar: sumar forces dins l'esquerra catalanista.

Aquesta és també la intenció d'altres partits o projectes que encara no han fet el salt al Parlament. L'exconseller socialista Ernest Maragall, líder de la nova formació Nova Esquerra Catalana, va mostrar ahir en un acte el seu suport al projecte d'Oliveres i Forcades. Un interès que probablement també mostrarà el moviment Avancem, que encapçala el dirigent del PSC Joan Ignasi Elena i que també té per objectiu construir una alternativa política d'esquerres a Catalunya. ERC, ara aliada amb CiU i centrada en el procés cap a l'estat propi, es mira amb fredor l'intent de fer confluir la Diada i el 15-M.