Ara

ASSEMBLEA NACIONAL

ICV insisteix a sumar forces d'esquerra alternativa

MARC TORO 

Barcelona. | Actualitzada el 13/04/2013 00:00

El líder d'ICV, Joan Herrera, va presentar ahir el lema de la X Assemblea Nacional del partit. El líder d'ICV, Joan Herrera, va presentar ahir el lema de la X Assemblea Nacional del partit. ACN

Els ecosocialistes fa temps que ho intenten: cal sumar forces per poder plantar cara a les polítiques d'austeritat del Govern. Per combatre el que sempre han definit com un "austericidi", ICV insisteix en l'actitud de mà estesa a tots els grups i moviments de l'esquerra política catalana. "Fa un temps se sentien identificades moltes menys persones amb els valors que expressàvem. Avui aquests valors ocupen la centralitat del país", va explicar ahir el secretari general d'Iniciativa, Joan Herrera.

En roda de premsa per presentar el lema de la X Assemblea Nacional d'Iniciativa -que tindrà lloc els dies 19, 20 i 21 d'abril a Viladecans-, el líder ecosocialista va deixar clar que "no es tracta de guanyar tres o quatre diputats més, sinó de construir un escenari d'alternativa real", i va afegir: "És necessari un projecte d'esquerres gran, ampli i no només per resistir, sinó per ser majoria". Un projecte que tant ICV com EUiA obren a un ventall ampli de partits polítics: "Des de l'esquerra transformadora fins a socialistes d'esquerra, passant per una esquerra alternativa", va aclarir Herrera, que a partir de l'assemblea coliderarà la formació amb Dolors Camats.

El Procés Constituent que dimecres van anunciar la benedictina Teresa Forcades i l'economista Arcadi Oliveres podria ser una bona oportunitat per bastir ponts entre totes aquestes formacions. Els ecosocialistes en són conscients i, per tant, són els primers interessats a fer bandera d'aquest projecte. De fet, el líder d'ICV va admetre que ja coneixia amb anterioritat "la gestació" del procés. Ho va aprofitar per donar-los la benvinguda i expressar interès: "És una reflexió que coincideix plenament amb el que estem dient al partit", va admetre.

"Escenari de canvi de règim"

Tot i la flexibilitat d'ICV-EUiA per acceptar diverses opcions en la creació d'un espai únic capaç de fer ombra a CiU, la formació adverteix que no renunciarà als tres pilars bàsics que formen el seu projecte polític actual: derrotar les polítiques d'austeritat, fer efectiu l'exercici del dret a decidir, i la consolidació d'una democràcia participativa i deliberativa. Per les paraules d'Herrera, s'intueix que ERC no entraria en aquest ideal. El cap de files d'ICV va lamentar el mutisme dels republicans -socis de referència del Govern- davant les retallades de CiU.

El projecte dels ecosocialistes va per un altre camí, tal com reflecteix el lema de l'Assemblea del partit, "Junts/es podem canviar-ho tot". Un canvi que, segons va exposar Herrera, ha de ser radical. Va avançar que a l'Assemblea es plantejarà un model de "partit fort", capaç de vèncer les polítiques neoliberals i de guiar Catalunya cap a un "escenari de canvi de règim". El secretari general va ser molt dur amb l'executiu d'Artur Mas: "Ens ho estan prenent tot, perquè després de retallar ens proposen seguir retallant". A resultes d'això, va dir, tenim "una salut i educació degradades i unes pensions privatitzades".

Unir forces més que mai i plantejar mesures concretes, contundents i alternatives al model polític i econòmic present a Catalunya i dominant a Europa. Aquest és l'objectiu principal dels ecosocialistes.