Ara

LA SITUACIÓ DE L'AUTOGOVERN

Mas acusa de "grollera" l'oposició

El president critica els partits per dur Catalunya "al precipici" i veu un atac contra els símbols catalans
O. MARCH / M. TORO 

Barcelona | Actualitzada el 14/04/2013 00:00

UN ARTUR MAS CONTUNDENT El president de la Generalitat, Artur Mas, va dirigir-se ahir durant més d'una hora als consellers nacionals de CDC.  Va denunciar el paper de l'oposició i el nivell de crispació de la política catalana, fins al punt que va alertar  de la possibilitat que es passi de la "violència verbal" a la violència "física". UN ARTUR MAS CONTUNDENT El president de la Generalitat, Artur Mas, va dirigir-se ahir durant més d'una hora als consellers nacionals de CDC. Va denunciar el paper de l'oposició i el nivell de crispació de la política catalana, fins al punt que va alertar de la possibilitat que es passi de la "violència verbal" a la violència "física". ALBERT OLIVÉ / EFE

Els discursos d'Artur Mas davant del consell nacional de CDC no acostumen a allargar-se més de mitja hora. El d'ahir va ser una excepció: va sobrepassar l'hora i, a més, va traspuar una contundència verbal inèdita en les intervencions públiques del president de la Generalitat, que ahir va situar l'oposició -sense citar cap sigla concreta- en el punt de mira. "Hi ha una falta de realisme alarmant que no ens durà enlloc, i també existeix un empatx de populisme. Ens demanen que gastem més, però... d'on traiem els diners?", va clamar en to agre. La situació financera de la Generalitat és límit -o d'emergència, com insisteixen a Palau- i el president vol denunciar que l'oposició no s'implica com ell reclama.

Les acusacions que va llançar el president van estar lluny de la moderació habitual nacionalista. "Hi ha qui té un atac d'amnèsia permanent. Aquest discurs el fan els que van deixar la Generalitat al precipici, i ara ens empenyen perquè caiguem!", va exclamar el líder de CDC davant dels quadres del partit, que va reiterar que "no està en joc el Govern, sinó el país". Mas no es va aturar aquí i va denunciar una "sobredosi de mala educació" i de "grolleria". "Es comença amb violència verbal i s'acaba amb violència física. I això seria una imatge letal per al país", va alertar Mas sobre el nivell de crispació a què es va arribar aquesta setmana al Parlament, on Ciutadans es va esbatussar -dialècticament- amb la CUP mentre els diputats de l'esquerra independentista també se les tenien amb els representants del PP a la cambra.

Tot plegat, segons Mas, obeeix a una tendència: el "nou lerrouxisme". El president considera que el flanc intern pot patir fissures a causa de la conflictivitat social derivada de la crisi o la llengua. Conflictes a banda, el líder de CiU va deixar clar en una intervenció a porta tancada que la situació econòmica era complicadíssima. "No es pot gastar ni un euro més. I no exagero", va dir.

Números i símbols

A Palau tenen clar que no presentaran els pressupostos fins que no es conegui l'objectiu definitiu de dèficit -actualment del 0,7%- a pesar de les presses del ministre Cristóbal Montoro. "No farem uns comptes basant-nos en aquest objectiu, i així ho hem comunicat privadament a qui toca", va anunciar el president. El PSC, que exigeix constantment a Mas un canvi de rumb en tots els àmbits, va reiterar ahir que no donaria suport als comptes. Només els faria canviar d'opinió, segons Antonio Balmón, secretari d'acció política, que el líder de CiU renunciés a les retallades i a la via sobiranista.

Una via que és l'altre gran repte a què s'enfronten els nacionalistes i que també és, en certa manera, un focus de desgast. Bàsicament perquè a CiU tenen per segur que l'Estat ha engegat una campanya per frenar el procés que afecta els principals referents del partit. En són un exemple les informacions que afecten Jordi Pujol i els seus fills, en especial el primogènit, que va moure fins a 32 milions d'euros en divises segons Hisenda. "Que a ningú se li escapi que hi ha una operació muntada per carregar-se els símbols del nostre país, i Jordi Pujol n'és un", va deplorar Mas. Aquesta campanya, va insinuar, la paga l'Estat.

El d'ahir va ser el primer consell nacional després que Oriol Pujol, fill de l'expresident, renunciés -temporalment- a la secretaria general del partit arran de la seva imputació en el cas de les ITV. L'ara militant de base va explicar que Josep Rull, Lluís Coromines i Jordi Turull assumien les seves funcions al partit i al Parlament i va veure com la seva intervenció era "molt aplaudida", segons fonts del partit.

Intent de "marginalització"

El nou atac contra la llengua del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va planar sobre el consell nacional de CDC i sobre el d'Unió, que va reunir-se de manera plàcida a Barcelona i sense la presència del seu líder, Josep A. Duran i Lleida. "¿Volen que marginem una llengua de futur? Doncs no ho farem", va raonar Mas, i Josep Maria Pelegrí, secretari general d'Unió, va denunciar: "Si anul·len la nostra llengua, estan anul·lant el nervi fonamental de la nostra identitat".

Avui Mas serà a Pallejà (Baix Llobregat) per explicar el seu projecte de transició nacional. CDC vol captar els que recelen de l'estat propi en un moment de màxima debilitat econòmica del Govern.