Ara

CAP A L'ESTAT PROPI

Mas i Junqueras ja treballen pel sí

CDC evita donar ales a una declaració unilateral d'independència que ERC ja posa damunt la taula
ORIOL MARCH 

Barcelona | Actualitzada el 15/04/2013 00:00

TRET DE SORTIDA Mas va encetar a Pallejà la campanya que CDC promou per ampliar la majoria social cap a l'estat propi i per defensar la consulta.TRET DE SORTIDA Mas va encetar a Pallejà la campanya que CDC promou per ampliar la majoria social cap a l'estat propi i per defensar la consulta. ACN

Als despatxos de CiU i ERC hi ha una tasca a llarg termini que és prioritària: arribar a la consulta sobiranista havent ampliat la majoria social favorable a l'estat propi. Aquest objectiu, que es combina amb les dificultats evidents per sobreviure a la crisi econòmica, ocuparà al llarg dels pròxims mesos els pesos pesants de nacionalistes i republicans, que baixaran a l'arena territorial per convèncer gairebé porta per porta els indecisos i els que són directament bel·ligerants contra la plena sobirania. El primer tast d'aquesta estratègia el van exemplificar ahir Artur Mas i Oriol Junqueras. Mas va encetar la campanya de CDC Dret a decidir i estat propi, garantia d'un futur millor des de Pallejà (Baix Llobregat), mentre que Junqueras va aprofitar la commemoració de la República organitzada per ERC per cridar a "obrir camí cap a la consulta" sense descartar la declaració unilateral d'independència al Parlament.

Aquesta declaració unilateral -amb forta presència en l'independentisme més actiu a les xarxes socials- no és una opció que ara mateix el president de la Generalitat vegi amb bons ulls. "El procés ha de ser radicalment democràtic, i aquesta opció no ho seria del tot, perquè les decisions s'han de prendre a les urnes", va assegurar Mas davant d'un auditori de més de mil persones. Junqueras, en canvi, va argumentar que no tanca la porta a "cap via democràtica", entre les quals situa la declaració unilateral.

Una comarca clau

No és casual que Mas comencés la campanya pel sí de CDC en un municipi del Baix Llobregat, la comarca més identificada sociològicament i demoscòpicament amb el no a la independència. El líder nacionalista hi va presentar l'estat propi com l'única "solució" als problemes que afecten l'autogovern català. "El procés no és d'una part de Catalunya, és de Catalunya. Si el procés fa forat al Baix Llobregat, la resta vindrà donada", va argumentar Mas.

A parer del president, que ahir va desempolsar tot l'argumentari que ja va desplegar en campanya electoral -grans majories, radicalitat democràtica, transparència i esperit pacífic-, Catalunya només té tres opcions de cara al seu futur. La primera és "deixar córrer l'autogovern", la segona és reformar la Constitució per incloure-hi l'especificitat nacional catalana i la tercera és fer el propi camí amb la consecució d'un estat com a fita. Mas va descartar les dues primeres, tot i admetre que una part de catalans les veurien amb bons ulls, i va cridar a sumar esforços per la tercera.

"És un camí possible si hi ha una majoria sòlida que estigui disposada a fer el que calgui fer. Si la majoria trontolla, el camí no serà possible", va raonar el líder de CiU, que va tornar a afirmar que el procés no pot resoldre amb una consulta en què el 51% votin a favor i el 49% en contra. "És essencial que en un dels dos blocs hi hagi majoria", va insistir.

Mentre arriba el moment de decidir, Mas i Junqueras -a qui el president voldria al Govern- han de pactar un pressupost que molt possiblement no serà del gust de ningú. A pesar d'algunes tensions sorgides en les últimes setmanes, el president d'ERC va aprofitar per demanar a les forces polítiques i la ciutadania que donin suport al Govern en la defensa dels seus recursos propis.

Tancament de files a banda, Mas i Junqueras van fer servir idèntics arguments a l'hora de defensar la viabilitat de l'aposta sobiranista. "La fortalesa del país és la seva gent", va explicar el líder d'ERC calcant una frase que el president havia pronunciat hores abans a Pallejà. "Els que hi creiem [en el dret a decidir] hem d'ajudar perquè aquest camí es pugui construir", va reclamar Mas al Baix Llobregat, un dels termòmetres que marcarà l'èxit del pols que CiU lidera des de la Generalitat amb el suport parlamentari d'ERC.