• 15 abr 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • AITZIBER AZPEITIA Pallejà

Mas descarta una declaració unilateral d’independència


CDC inicia una campanya a la recerca d’una majoria sòlida a favor del dret a decidir

El president de la Generalitat considera que l’estat propi “és l’únic camí possible” “Si el procés nacional fa forat al Baix Llobregat, la resta vindrà rodada”, vaticina el líder de CIU

El poble català tindrà l’última paraula per decidir el seu futur. Així ho va reiterar ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, que va descartar una declaració unilateral d’independència del Parlament, per considerar que seria una via “poc democràtica” que podria dividir el país. Això sí, va tornar a insistir que l’Estat propi “és l’únic camí possible” per solucionar els problemes de Catalunya i va demanar una majoria àmplia i sòlida per aconseguir-ho.

ROSER VILALLONGAEl president de la Generalitat, Artur Mas, durant la conferència que va oferir ahir a Pallejà

El president va afirmar que Catalunya té davant seu tres alternatives: continuar dins del sistema autonòmic actual –que per Mas equival a “fer bondat amb Madrid, aguantar les estocades i abaixar el cap”–, apostar per la reforma de la Constitució que modifiqui l’encaix de Catalunya dins d’Espanya –encara que va advertir que “ni PP ni PSOE estan per la tasca”–, o optar pel dret a decidir i l’Estat propi –opció que va considerar “la més factible”–. “Vista l’experiència dels últims trenta anys, o assumim aquest camí o ens ficarem en una selva d’obstacles de la qual no sortirem bé; en canvi, pel tercer camí, serà molt complicat, però podem tenir una solució, perquè no dependrà d’altres sinó de la voluntat del poble fonamentalment”, va dir.

Mas es va queixar que malgrat els esforços realitzats des de Catalunya per col·laborar a l’estabilitat de la política espanyola, la lleialtat institucional no ha estat recíproca. I va reiterar que l’autèntic problema que escanya Catalunya és el dèficit fiscal. “Amb només un terç menys del dèficit fiscal que tenim actualment, la Generalitat no hauria hagut de fer ni una retallada”, va afirmar contundent.

El president va realitzar aquestes afirmacions durant un acte a Pallejà amb què CDC va donar inici a una campanya que pretén fer pedagogia poble a poble i “de tu a tu” sobre el dret a decidir i l’Estat propi. Així, durant els propers tres mesos, dirigents del partit faran 300 conferències amb el títol “Què està passant a Catalunya?”, per convèncer els ciutadans que la situació del país és greu però té solució, i està a les seves mans assolir-la.

“Tenim uns mesos per construir a fons la gran majoria que el dret a decidir requereix”, va explicar el líder de CiU, i el lloc escollit per iniciar la campanya, Pallejà, no és fútil.

El municipi –de poc més de 12.000 habitants–, està enclavat a la comarca del Baix Llobregat, una zona amb molta immigració i al seu dia coneguda com el “cinturó vermell” de Barcelona i un enclavament tradicionalment dominat per les esquerres. Sumar la populosa comarca al procés sobiranista és l’assignatura pendent del catalanisme, i per això Mas va assegurar gràficament que “si el procés nacional fa forat al Baix Llobregat, la resta vindrà rodada”.

Sens dubte a Pallejà l’acte, com a mínim, va despertar interès, perquè hi van assistir almenys uns 600 veïns, la qual cosa va obligar l’organització a habilitar una sala auxiliar annexa a l’auditori principal –la Sala Pal·ladius–, des de la qual més d’un centenar de persones van seguir la conferència a través d’una pantalla. Encara que també n’hi va haver una trentena que va preferir quedar-se fora del recinte per protestar per les retallades en educació i sanitat.