• 15 abr 2013
  • La Vanguardia (Catala-1ª edición)

Odiar els catalans


s diu Mel Domínguez, té 23 anys i és la nova sensació a YouTube amb el vídeo que ha titulat “A mi em parles en espanyol”. Alguns han arribat a dir que es tracta del vídeo de l’any. Potser és exagerat, encara que és cert que està triomfant a les xarxes socials i ha estat el més vist i comentat des de divendres i durant aquest cap de setmana al web de La Vanguardia. La Mel va arribar a Catalunya fa menys de dos anys des de la seva Huelva natal, on ja era vista com una raresa per la seva afició a seguir el programa en català de sàtira esportiva Crackòvia, que emet TV3 cada dilluns.

Com tants d’altres, se’n va anar de la seva terra per buscar-se la vida i se sent molt ben acollida a Catalunya “on em vull quedar perquè és on, ara per ara, em donen feina”, comenta la jove. Té un videoblog (focusingsvlogs) des del qual ha saltat a la fama amb el seu últim comentari, que critica la catalanofòbia i en el qual assegura que des de petita li van ensenyar a odiar els catalans. Amb gràcia andalusa, però amb cruesa, denuncia els falsos tòpics que s’utilitzen per desqualificar els catalans a la resta d’Espanya. Parla del que ha viscut a la seva pròpia casa, on els seus pares li van inculcar aquesta animadversió cap a tot el que té a veure amb Catalunya, Ahir ja superava el milió de reproduccions a YouTube. Domínguez es declara emprenyada per aquesta catalanofòbia que es transmet a Espanya fins al punt que ella va arribar a sentir que “català era una paraula que preferia no escoltar, i si ho feia, t’entrava un sentiment repulsiu”. Fins que es va instal·lar a Barcelona i va comprovar que res del que li havien explicat no era cert.

ELa reflexió d’una andalusa sobre els falsos tòpics que hi ha darrere de la catalanofòbia sacseja internet

“Són mites falsos” que tot estigui retolat només en català o que es margini els castellanoparlants, quan ella mateixa es troba que només parla en castellà fins i tot quan demana que se li adrecin en català. “Enlloc no m’han discriminat per parlar el meu idioma”, assegura.

Lamentablement, aquesta manera de pensar i d’expressar-se li està portant problemes a la seva terra, on ja l’anomenen “la catalana” i des d’on rep mostres de rebuig. Tant és així que ja té decidit que es vol quedar a Catalunya. “No se si podré tornar, tal com estan les coses després del que ha passat amb el vídeo,” m’explica. I sentencia: “Si jo fos catalana crec que seria independentista perquè ha de cansar això que t’insultin o et mirin malament allà on vagis només per haver nascut a Catalunya”.

La Mel l’ha encertat de ple. Els problemes reals són difícils de resoldre, però es poden abordar amb possibilitats d’èxit. En canvi, els conflictes inventats o falsos són encara més complicats perquè no hi ha res a solucionar. Una cosa semblant és el que passa des de fa anys amb l’inexistent embolic del català a les escoles. Que pesats!

@enricsierra