Ara

CANVI DE CICLE

ERC reclama lleialtat de CiU amb Mas i l'acord

Replica així a Gordó després que se sumi a la tesi que sense acord amb Madrid no veu possible la consulta
M. COLOMER / S. GONZÁLEZ 

Barcelona. | Actualitzada el 16/04/2013 00:00

TREPITJANT EL FRE EN FUNCIÓ DEL CONTEXT   El conseller de Justícia, Germà Gordó, conversant ahir al Fòrum Europa amb la periodista i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional Pilar Rahola. Gordó va trepitjar ahir el fre en el discurs sobiranista de CiU. TREPITJANT EL FRE EN FUNCIÓ DEL CONTEXT El conseller de Justícia, Germà Gordó, conversant ahir al Fòrum Europa amb la periodista i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional Pilar Rahola. Gordó va trepitjar ahir el fre en el discurs sobiranista de CiU. ACN

L'"excessiva polifonia" en el si de CiU entorn a la consulta inquieta els socis parlamentaris de la federació, que opinen que afebleix el procés i desorienta la societat. Aquest ha estat un dels retrets recurrents del líder d'ERC, Oriol Junqueras, al president de la Generalitat i líder de CiU, Artur Mas, que ha reiterat davant els republicans la seva "lleialtat amb els compromisos" adquirits en campanya i en el pacte d'estabilitat. La polifonia, però, va tornar a evidenciar-se ahir quan el conseller de Justícia, Germà Gordó, va reconèixer que no veu possible la consulta sense acord amb Madrid. Ni més ni menys que el que els republicans consideren que és entregar al govern espanyol el dret de veto sobre l'autodeterminació.

"El compromís públic del president és que la consulta es farà sí o sí. Demanem a tots els càrrecs electes i institucionals de CiU que es posin al costat del president Mas, amb la lleialtat necessària amb aquest compromís". Replicava així al conseller Gordó la portaveu d'ERC, Anna Simó, que va recordar que la "interlocució clara i inequívoca" dels republicans és amb Mas, que manté la ruta acordada. És a dir, esgotar la via del diàleg en paral·lel a la construcció el 2013 de l'arquitectura jurídica que hauria de fer possible la consulta el 2014 en el marc de la legalitat catalana i, en cas que aquesta via també sigui curtcircuitada pel Constitucional, poder demanar empara a instàncies internacionals. "Si dintre de les files de CiU tenen algun dubte amb el compromís del president, que ho resolguin internament", va reblar Simó.

Durant una conferència que va oferir ahir a Barcelona, Gordó va recordar, a més, que no cal "anar espitats i neguitosos" perquè el cert és que l'acord Mas-Junqueras preveu la possibilitat d'ajornar la consulta més enllà del 2014 si ambdós partits ho pacten. Però per ERC "l'escenari és més per avançar-la que per ajornar-la". En qualsevol cas, qui ahir va sortir a defensar el compromís amb el dret a decidir i els terminis acordats amb ERC va ser el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que fins i tot va reconèixer que la via de la confederació -per la qual aposta el seu partit- implicaria la independència "un instant" . En declaracions a Catalunya Ràdio, Duran va assegurar que "ningú" es planteja, a priori, la possibilitat "d'ajornar la consulta", malgrat que dies enrere havia defensat suspendre-la fins al 2016. Duran va apostar ahir per prioritzar la "pedagogia" i per fer entendre a la ciutadania que "el camí triat no és un camí fàcil, però que malgrat això és el que volem intentar". Ara bé, Duran va alertar els socis d'ERC que amb la negativa a aprovar els pressupostos de la Generalitat amb el dèficit que imposa l'Estat -en línia amb el que defensen Mas i el conseller Mas-Colell- estan "posant bastons a les rodes al pacte, i això inclou la consulta".

La declaració entra en joc

Després que Mas defensés diumenge a Pallejà que per ara descarta la declaració unilateral d'independència, Duran va advertir que aquesta via no té recorregut en el cas de Catalunya perquè "no té padrins", com sí que va tenir Kosovo. ERC va defensar la via de la consulta per carregar-se de legitimitat, però sense tancar la porta a la proclamació del Parlament. Junqueras va recordar ahir que de fet només el 10% dels països que s'han independitzat ho han fet via referèndum, de manera que "no cal descartar cap via".

En canvi, el PSC es va aferrar a les declaracions de Gordó i Duran, que van titllar d'"atac de sentit comú". El portaveu dels socialistes catalans, Jaume Collboni, va considerar que els dos dirigents de CiU s'alineen amb les tesis del PSC en el sentit que la consulta només es pot fer amb acord amb l'Estat. "El camí no és Kosovo, és Escòcia", va insistir Collboni. Això sí, els socialistes no concreten quin ha de ser el camí si es constata que Espanya, a diferència de Londres, rebutja el referèndum català, com ha fet fins ara. No era innocent, en aquest sentit, que l'exministra Carme Chacón celebrés via Twitter que, a criteri seu, "per fi" s'instal·lava el "seny" a CiU. Collboni també va lamentar la "frivolitat i la falta de rigor espectaculars" de Duran quan assegura que Catalunya seria momentàniament independent amb la confederació. "No sabem quina és l'afirmació bona, si la de Gordó o la de Duran o les declaracions unilaterals que pregonen sectors radicals de CDC", va etzibar. En tot cas, Collboni veu en aquestes declaracions una prova clara que el Govern navega "sense full de ruta i té la brúixola trencada". Davant el que els socialistes consideren una "cerimònia de la confusió", el PSC va anunciar que no pensa aprovar els pressupostos del 2013.