• 16 abr 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • J. GISBERT Barcelona

Margallo ofereix un acord a Catalunya en finançament, infraestructures i llengua

El ministre defensa la distribució asimètrica del dèficit entre les autonomies

El diàleg s’està consolidant com la divisa que, des de l’última trobada discreta entre Mariano Rajoy i Artur Mas, presideix la relació entre el Govern espanyol i la Generalitat. Una dinàmica que ahir van personalitzar dos ministres de visita a Barcelona: el d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, i la de Foment, Ana Pastor. El primer es va reunir amb el conseller de Presidència, Francesc Homs, i la segona ho va fer amb el seu homòleg de Territori, Santi Vila, i tots dos van mantenir, a més, separadament, contactes amb destacats sectors econòmics i empresarials de Catalunya.

En un d’aquests –els Dinars Cambra–, José Manuel GarcíaMargallo va proposar un acord entre les administracions catalana i espanyola sobre tres eixos: el finançament autonòmic, les infraestructures i la llengua i la cultura, les matèries que, segons el seu parer, més alimenten la desafecció entre els ciutadans de Catalunya. En finançament, va plantejar caminar cap a un mecanisme que iguali la despesa per càpita en els serveis essencials, però va descartar un model singular com preconitza Alicia Sánchez-Camacho i va advocar fins i tot perquè la revisió de l’actual sistema es posposi fins que l’economia hagi remuntat. En infraestructures, va destacar la decidida aposta realitzada pel Govern espanyol a favor del corredor mediterrani. I en llengua i cultura, va oferir el servei exterior del ministeri que dirigeix com a centre de difusió internacional de les realitats diferenciades de les autonomies.

El titular d’Afers Exteriors va emmarcar la seva proposta dins d’una crida a la unitat per fer front a la situació de recessió econòmica que travessa Espanya i que, al seu entendre, hauria d’articular-se a còpia d’“unitat, diàleg, negociació i consens”. Les premisses que, va recordar, van fer possible la transició, que va posar precisament com l’exemple a seguir: “Una vegada pacificada la situació econòmica i social, amb els pactes de la Moncloa, llavors van ser factibles els canvis institucionals, però tot alhora no hauria estat possible”.

D’altra banda, José Manuel García-Margallo es va pronunciar a favor d’una distribució asimètrica del dèficit públic d’aquest exercici entre les autonomies un cop la Unió Europea hagi flexibilitzat els objectius per a Espanya, que es va mostrar convençut que es produirà, i va anunciar que estudia com articular la representació de les autonomies davant els organismes europeus, en especial en fòrums com l’Ecofin. Unes qüestions que, a més, va tractar a la reunió que va tenir amb Francesc Homs al Palau de la Generalitat, en la qual tots dos van analitzar els respectius projectes de llei d’acció exterior que estan preparant els governs espanyol i català. El ministre va tenir també un canvi d’impressions amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i amb el líder d’Unió Democràtica, Josep Antoni Duran Lleida, amb qui va coincidir durant la seva visita al Palau.

Per la seva banda, la ministra de Foment, Ana Pastor, va participar en una reunió amb empresaris tant catalans com espanyols al fòrum Pont Aeri i es va veure també amb el conseller de Territori, Santi Vila, amb qui va concretar assumptes pendents dels seus departaments respectius (vegeu-ne més informació a Viure). La relació que una i l’altre mantenen és especialment cordial des que l’exalcalde de Figueres va accedir al càrrec després de les eleccions del 25-N i això ha permès desbloquejar qüestions delicades, com va reconèixer la mateixa ministra amb el comentari que “en tres mesos n’hem fet més que en dos anys”, amb referència a l’època en què la conselleria estava dirigida per Lluís Recoder. Vila és, justament, un dels ferms valedors dins del Govern i de CDC de la via del diàleg amb el Govern espanyol i no deixa de ser simptomàtic que sigui el responsable d’una de les àrees –infraestructures– en què Margallo planteja l’acord entre les dues parts.