• 18 abr 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • TONI BATLLORI BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Corresponsal

Van Rompuy desaconsella a Duran la independència

El líder d’unió porta un missatge tranquil·litzador a la UE

La visita de Josep Antoni Duran Lleida a Brussel·les no ha alterat la seva opinió que Europa “no espera amb els braços oberts” el procés sobiranista plantejat a Catalunya. El líder d’Unió va abordar ahir la situació amb Herman van Rompuy, president del Consell Europeu, amb qui li uneixen –va ressaltar– “25 anys d’amistat”. Preguntat sobre si li havia transmès algun tipus de preocupació sobre això, Duran va evitar “exercir de portaveu” del polític conservador flamenc però va indicar que les seves opinions “no estan molt allunyades” de les seves.

TASHANA BATISTADuran es va reunir ahir amb el president del Consell Europeu

La conversa entre els dos polítics va ser més explícita. Van Rompuy, segons ha pogut contrastar La Vanguardia de fonts de les dues delegacions, va desaconsellar a Duran emprendre l’aventura de la separació, plantejant que tot seguit sorgirien problemes com qui paga les pensions o com es reparteix el deute. Són dos arguments recurrents en el debat belga sobre la independència de Flandes, a la qual Van Rompuy s’oposa. El president del Consell també li va transmetre que els grans països europeus tenen una posició contrària cap a la possibilitat que Catalunya se separi d’Espanya i que aquest escenari no té una sortida immediata dins de la UE, amb referència als problemes jurídics expressats per la Comissió Europea. En declaracions als mitjans, Duran va insistir que “la UE el que té clar són les seves regles” i es va remetre als tractats europeus per “tenir la resposta de les institucions europees” a la possibilitat que Catalunya es converteixi en un nou Estat independent dins de la UE.

Duran va portar un missatge tranquil·litzador a Van Rompuy sobre el full de ruta del Govern. Va defensar la necessitat de “dialogar i pactar amb l’Estat” perquè la consulta sobiranista es faci dins un marc legal (la qual cosa, segons el seu parer, no és possible sense l’acord de Madrid) i va plantejar que es pugui celebrar més enllà del 2014, encara que dins de la legislatura. “No és cap heretgia” dir això; està previst, va insistir, en el pacte amb ERC si es donen certes condicions econòmiques, polítiques o socials, i va negar que hi hagi divisions en el Govern.