Ara

CANVI DE CICLE

Mas crida a l'ordre els seus consellers

El president recepta "tranquil·litat, bons aliments i discreció" davant la disparitat sobre la consulta
O. MARCH / S. GONZÁLEZ 

Barcelona. | Actualitzada el 19/04/2013 00:00

INAUGURACIÓ   Mas va visitar amb la ministra Ana Pastor les instal·lacions de la nova terminal d'hidrocarbus del port de Barcelona. INAUGURACIÓ Mas va visitar amb la ministra Ana Pastor les instal·lacions de la nova terminal d'hidrocarbus del port de Barcelona.FIRMA FOTO

Després de tres dies de polifonia al Govern sobre la consulta sobiranista i el camí que cal seguir per celebrar-la, Artur Mas va intentar ahir recuperar el timó. "Cal tranquil·litat, bons aliments i discreció", va receptar el president de la Generalitat en una intervenció breu davant dels mitjans de comunicació després d'inaugurar una nova terminal d'hidrocarburs al Port de Barcelona. Fins a quatre consellers -Gordó (Justícia), Homs (Presidència, Puig (Emprsesa) i Espadaler (Interior)-, a més del sempre omnipresent Josep A. Duran i Lleida i destacats dirigents de CDC, havien intervingut les últimes hores per arrenglerar-se amb el conseller de Justícia o discrepar-ne, ja que dilluns va assegurar que la consulta no podia ser si no es pactava amb l'Estat.

El toc de Mas va ser formalment suau, sense personalitzar ni posar noms, però al mateix temps contundent: "No es pot estar en un procés d'aquesta complexitat constantment a la llum pública, a base de declaracions i contradeclaracions". Dimarts Homs va sortir a desautoritzar Gordó des de la sala de premsa de la Generalitat, on va assegurar que la consulta es faria "sí o sí". La polifonia, almenys de moment, es va acabar en el moment en què Mas va obrir la boca. Avui Homs insistirà en el missatge del president en una entrevista a primera hora del matí a Catalunya Ràdio.

El rumb "es manté"

La frase Mas ja l'ha repetida unes quantes vegades, però ahir tenia especial interès tenint en compte el context: "No hi ha cap tipus de variació. El camí s'està seguint". En aquest sentit, va reclamar "fixar-se més en el que es fa que en el que es diu". Una manera de voler destacar el pacte de legislatura amb ERC -en què s'especifica la voluntat de fer una consulta el 2014-, les dues declaracions de sobirania aprovades pel Parlament i la constitució del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), que farà informes sobre l'estructura de l'estat propi.

La crida a la discreció de Mas també té a veure amb la gran volada que prenen les divergències entre els partits de l'oposició -el PSC no perd cap oportunitat per recalcar les diferències de criteri- i entre l'aparell mediàtic contrari al procés. "A vegades es diu una cosa i d'això se'n fa una bromera espectacular o un gran suflé que al cap d'uns dies baixa i resulta que no ha passat res de res", va argumentar el president. En tot cas, algunes fonts governamentals apunten que aquests dies ha faltat "coordinació" a l'organigrama de l'executiu i que "hi ha consellers que han anat per lliure".

Qui sí que acostuma a anar sempre per lliure és Duran, que ahir, en pletour europeu, va visitar el primer ministre irlandès, Enda Kenny. Des de Dublín, el cap de files d'Unió va ser categòric: "S'està parlant massa de la consulta sobiranista catalana i el deure de CiU és complir els seus compromisos". Aquests compromisos, va dir, passen per "intentar celebrar la consulta el 2014" i, "si no és possible el 2014", plantejar-la "abans que finalitzi" la present legislatura, tal com "ja hem establert amb ERC", va dir. Mentrestant, defensa el secretari general de CiU, les autoritats han de dedicar-se a "preparar el terreny" i a "dialogar", com estableix "el mandat del Parlament", amb el govern espanyol.

A hores d'ara, però, aquest diàleg amb Mariano Rajoy per la consulta no té cap èxit. "Les posicions són antagòniques", ha reconegut més d'una vegada Mas. Davant d'aquest escenari, i per més que es vulgui frenar el debat, el pla B ja apareix a totes les converses i no hi ha consens nacionalista.

Campuzano també hi diu la seva

Fins i tot un sobiranista de primera hora com Carles Campuzano, destacat diputat de CDC al Congrés, no va fer escarafalls ahir davant la possibilitat d'ajornar la consulta. "Cal sumar Unió i el PSC al procés. Un referèndum l'has de fer sobretot si hi vas a guanyar", va defensar ahir en un acte a Barcelona. El debat segueix ben viu.


El president lamenta que Espanya no reconegui Kosovo

S.G. 

Barcelona. | Actualitzada el 19/04/2013 00:00

El Parlament Europeu en la sessió d'ahir a Estrasburg. El Parlament Europeu en la sessió d'ahir a Estrasburg. EFE

Per molt que el Parlament Europeu aprovés ahir per àmplia majoria una resolució en què es demanava als 27 estats que formen part de la UE que reconeguin Kosovo, Espanya continua negant-se a fer-ho. El president de la Generalitat, Artur Mas, va deixar ahir ben clar que Catalunya sí que reconeix Kosovo com a nou estat i va lamentar que Espanya, juntament amb quatre països més de la UE, Rússia i Sèrbia, entre d'altres, encara no ho hagi fet.

"Som radicalment democràtics i defensem radicalment aquest pes de la democràcia en estat pur que és la decisió que va prendre la població en el cas de Kosovo, que, a més, va tenir ràpidament el reconeixement de molts estats del món i de la UE amb algunes excepcions, entre les quals lamentablement la de l'estat espanyol", va dir Mas just després d'una reunió al Palau de la Generalitat amb la comissària europea d'Acció Climàtica, Connie Hedegaard.

El govern espanyol no fa per ara cap gest de reconeixement cap a Kosovo perquè sap que serien inevitables els paral·lelismes amb el procés català. De fet, és conscient que més enllà de les seves fronteres ningú entendria que avalés la independència d'aquest estat mentre nega als catalans la possibilitat de decidir el seu futur en un referèndum.

Silenci de la comissària europea

Hedegaard va evitar ahir pronunciar-se sobre el procés català i, de fet, el president de la Generalitat va assegurar que no en van parlar en la breu trobada que van tenir. Mas també va explicar que tot i que dilluns es reunirà amb els eurocomissaris d'Interior, Educació i Energia a Brussel·les, seran trobades "d'ordre sectorial" que se centraran en temes concrets que cal resoldre en aquest context de crisi. Malgrat tot, va assegurar que no renunciarà a explicar o aclarir qüestions sobre el procés de la consulta si se li pregunta específicament.