Ara

L'EDITORIAL

La mobilització ciutadana, clau per a l'èxit del procés

| Actualitzada el 20/04/2013 00:00

Una de les claus del procés sobiranista català és la confluència de l'acció institucional i la mobilització ciutadana. Aquesta és una de les seves característiques més definitòries i la raó que explica en part el seu èxit. És cert que després de la Diada, les eleccions, i la constitució d'un Govern que té el mandat i l'objectiu de consultar a la ciutadania i, en paral·lel, construir les estructures d'estat necessàries per assolir la plena sobirania, s'han produït interferències i distorsions que poden haver desanimat una part de la societat civil implicada en el procés. Per això ha arribat l'hora de tornar a fer un cop d'efecte, tal com han previst Òmnium i l'ANC per al pròxim 29 de juny al Camp Nou.

La idea és reunir 100.000 persones en un escenari emblemàtic, que remet a l'històric concert de Lluís Llach el 1985 i que assegura la projecció internacional de l'acte. Llach ja s'ha compromès amb els organitzadors, i ara només cal esperar que les negociacions amb el Barça arribin a bon port. El 29-J pot quedar marcat com una altra de les dates claus en el camí cap a l'estat propi, amb un protagonisme merescut per a la ciutadania i un paper rellevant per a artistes que, com Llach, han fet sempre compatible una carrera artística amb el compromís amb el seu país.

Sigui com sigui, aquesta nova iniciativa demostra que sense el suport social, sense la mobilització desinteressada de milers de persones que destinen hores i hores a la causa de la independència, el procés no hauria arribat al punt on som ara ni, segurament, estaria en condicions de plantar cara als poderosos enemics de la causa de l'emancipació nacional catalana. Els polítics han de fer la seva feina, però també han de sentir l'alè de la ciutadania, la pressió perquè s'esvaeixi qualsevol dubte i que sàpiguen que no hi ha marxa enrere possible. El mandat democràtic del 25-N va ser rotund. I el món ha de saber que això no és un invent dels polítics, sinó una demanda del poble.