Ara

Les Balears: hi ha algú més?

SEBASTIÀ ALZAMORA 

| Actualitzada el 20/04/2013 00:00

Potser hauríem de començar recordant que la realitat és tossuda (en mallorquí, ho traduirem per caparruda ). Ho dic per les notícies que, dia sí, dia també, apareixen a la premsa catalana en referència a les Balears. És obvi que la realitat política de les Illes no dóna per tirar cap coet, però també ho hauria de ser que, a diferència del que sovint reflecteixen els titulars, la realitat és una mica més complexa de com acostuma a explicar-se.

M'explico jo. És cert que la majoria absoluta del PP al Parlament de les Balears va aprovar ahir mateix un decret del que en diuen Tractament Integrat de les Llengües (TIL), que a la pràctica no és més que una fotocòpia de la política lingüística que el PP ha dut a terme al País Valencià i que també prova, així com sigui, d'estendre a Catalunya: a saber, menys presència del català a les aules, en favor d'una suposada llibertat d'elecció que el mateix consell consultiu del Govern Balear ha desautoritzat, literalment, per "antidemocràtica". La llengua no és una cosa que els pares dels escolars hagin de poder elegir a la carta, com no ho són les matèries a estudiar ni els horaris dels centres. Hi ha autoritats per decidir aquesta casta de coses, i a aquestes autoritats els correspon de dir el que més convé a la comunitat educativa. Ens referim a les autoritats científiques i docents, i no necessàriament a les autoritats polítiques.

És cert també que el govern de Bauzá, fins i tot quan només era una candidatura que es presentava a les eleccions (que va guanyar), ha donat sempre proves manifestes d'una insòlita bel·ligerància contra la llengua pròpia del país. I veient-ho des d'aquesta perspectiva, és igualment cert que l'únic que està fent el PP és complir una promesa electoral, en la qual, pel que sembla a la vista dels escarafalls que fan ara, molts dels seus votants no devien reparar a l'hora de dipositar el seu sufragi dins les urnes. Esperem que els serveixi per aprendre, d'ara endavant, que el vot no és una penyora simbòlica que s'atorgui ara al PP i suara al PSOE, segons com bufin els vents, sinó que, abans d'emetre'l, val la pena fer un cop d'ull a uns textos anomenats programes electorals.

Tot això, en definitiva, és cert, però també ho és que la societat illenca no està, ni de lluny, tan adormida com pot semblar vista des de fora. Sí que hi estan, d'adormits, i malauradament, els partits de l'oposició, però n'hi ha prou fent un cop d'ull a l'actualitat mallorquina per adonar-se que són molts els focus de contestació que obté la política antilingüística i anticultural de l'actual govern. Tants, que no és cap desbarat imaginar que aquests abusos de poder a expenses de la llengua, sumats a la inoperància de l'executiu en altres qüestions decisives (finançament, polítiques de creació de treball, protecció i potenciació del teixit empresarial) acabi costant a Bauzá aquesta majoria absoluta de la qual tant galleja. Ara bé: quan això succeeixi, l'oposició té algun projecte polític per a les Balears? Hola? Hi ha algú?