Ara

El català a la xarxa: parlar-lo i parlar-ne, en 100 enllaços

La Norma i el 'Digui, digui' ja s'han fet grans. Milers d'aplicacions en línia ajuden a aprendre i a enriquir la vuitena llengua més activa a internet

ISAAC SALVATIERRA 

Barcelona | Actualitzada el 21/04/2013 00:00

REDACCIÓ

En Pere Peret pintor, premiat per Portugal, pinta pots i potinguetes per posar pebre picant... Una polla xica, pica, pellerica, camatorta i becarica va tenir sis polls... I és clar: setze jutges d'un jutjat mengen el fetge d'un penjat...

El català. Més de 9,5 milions de parlants. 500.000 de nous en els últims 7 anys. La catorzena llengua més parlada de la UE. La vuitena més activa a internet.

Descobreix cada dia un mot, aprèn a posar-te el corrector al correu electrònic, discuteix sobre si n'hem de dir 'escrache' o 'escarni'. 100 enllaços per parlar el català i parlar-ne.

Dues campanyes de sensibilització...

La Norma, aquella nena aplicada amb un peto blau i una carpeta sota l'aixella, ja ha fet els 30 anys. L'any 1982 la Generalitat va impulsar una campanya per retornar la llengua catalana al lloc que li corresponia després de la dictadura franquista. La Queta, una dentadura amb potes, va agafar el relleu de la Norma l'any 2005.


...i dues en defensa del català

No fa gaire, l'actual conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va fer un tuitamb una imatge de la Norma ben enfadada arran de l'ofensiva judicial contra el català. La normalització lingüística, encara incompleta, ha topat massa sovint amb la incomprensió uniformitzadora de l'Estat.

 • 11 raons per al català: El vídeo de la Plataforma per la Llengua que dóna#raonspelcatala i denuncia els atacs a la llengua ha estat un èxit a la xarxa.
 • L'escola en català, ara i sempre: La sentència del Tribunal Suprem contra la immersió lingüística judicial contra el català va fer que l'ARA regalés amb el diari un adhesiu a favor de l'escola en català. La imatge, una revisió del cartell noucentista d'Obiols, s'ha convertit en un nou símbol del món educatiu.


Va amb be alta o ve baixa? 8 diccionaris en línia

Ja no cal tenir una prestatgeria plena de diccionaris per escriure bé la llengua. La majoria d'obres de referència tenen edició en línia i és ben fàcil accedir-hi. En aquest blog, un mestre ha agrupat les 20 faltes més corrents en català.

Com en diem de les 'agulletes'?: 3 traductors

Instal·la't el corrector ortogràfic


7 'apps' útils (i divertides)

 • DIEC2: aplicació per a mòbils iPhone i Android del diccionari de la llengua catalana de l'IEC
 • 9 Alcover: 'app' per a iPhone del diccionari català-valencià-balear
 • Guies de conversa: per a universitaris nouvinguts que s'instal·len a Catalunya o per a catalans que marxen fora
 • Aplica't: aprèn el català des del mòbil
 • Catalan Verbs: per aprendre els verbs catalans i les seves conjugacions
 • El gran dictat: addictiva 'app' del programa de TV3, per a iPhone i Android
 • La iaia que s'inventava paraules: una 'app' contacontes per aprendre valencià, per a iPhone

  12 comptes imprescindibles per seguir a Twitter


  Viure en català

  L'ús del català encara és minoritari en àmbits com, per exemple, la justícia o el cinema. En aquest document, la Plataforma per la Llengua dóna consells sobre com afrontar situacions quotidianes relacionades amb l'ús del català.


  "Són tres quarts de cinc": 15 recursos per aprendre la llengua

  El mític 'Digui, digui', el curs per a castellanoparlants dels inicis de TV3, amb Carles Velat, Jaume Sorribas, Imma Colomer o Juanjo Puigcorbé, ja és una peça de museu. La Generalitat el va jubilar fa uns anys i el va substituir per un modern programa en línia: el Parla.cat. La xarxa dóna eines de sobres per aprendre la llengua i millorar el nostre nivell. Aquí teniu un recull de paraules i expressions que diem malament.

  Comprova el teu nivell

  Aprendre

  Descobreix paraules i expressions

  Vull un certificat


  Aprendre català al món...

  L'Institut Ramon Llull és qui promou l'ensenyament del català a l'exterior a través de lectorats repartits per tot el món. Hi ha més estudiants de català matriculats a Berlín que a moltes capitals espanyoles. Madrid és l'única ciutat espanyola amb una oferta clara, a través del Centre Cultural Blanquerna i l'Escuela Oficial de Idiomas de Madrid

   ...i ajudar a aprendre'n

   Recursos per a nouvinguts i viatgers


       La salut del català

       Un recull d'informes i estadístiques per saber l'estat de salut de la llengua.

       'Escrache' o 'escarni'?: debat i articles de referència a la xarxa 

       • El català suma: el blog de la Plataforma per la Llengua a l'Ara.cat
       • Un tast de català: articles d'Albert Pla Nualart, cap de Llengua de l'ARA
       • Lletra petita: articles de Magí Camps, responsable lingüístic de l'edició en català de 'La Vanguardia'
       • El Sedàs: "El meu català garbellat en e-conserva", un blog sobre llengua
       • El racó d'es PT: recursos, recomanacions, articles, materials descarregables i notícies relacionades amb la feina de pedagogia terapèutica.