Ara

INTERNACIONALITZACIÓ DEL PROCÉS

El Partit Popular Europeu no s'inquieta pel sobiranisme català

Les veus de Duran i Sedó a favor de l'entesa amb Madrid són claus
JOAN RUSIÑOL 

Brussel·les | Actualitzada el 22/04/2013 00:00

Josep A. Duran i Lleida i Salvador Sedó en roda de premsa la setmana passada a Brussel·les després de reunir-se amb Van Rompuy. Duran i Lleida i Salvador Sedó la setmana passada a Brussel·les ACN

El camí independentista no inquieta el centredreta europeu. Els conservadors, la principal força política de la UE, es mantenen informats de les intencions del Govern a través d'Unió Democràtica de Catalunya, que al Parlament comunitari forma part del grup popular. Segons expliquen a l'ARA fonts de la direcció del PPE, els democratacristians catalans els fan arribar missatges de calma i diàleg, que es contraposen amb l'actitud que -segons diuen- tenen representants de CDC com Ramon Tremosa, eurodiputat del grup liberal.

La confiança de la cúpula del partit que presideix el belga Wilfried Martens en Josep A. Duran i Lleida és, per ara, inqüestionable. És un fet rellevant, tenint en compte el pes que dins les seves files hi té el PP espanyol, que n'ocupa la secretaria general amb Antonio López-Istúriz, exassessor de José María Aznar.

La interlocució més directa és a través de l'eurodiputat d'UDC, Salvador Sedó, que a Brussel·les fa poca pinya amb Tremosa. Les divergències entre l'un i l'altre són conegudes. Fins i tot quan CDC, PSC, ICV i ERC van elevar a la vicepresidenta de la Comissió Viviane Reding la queixa per les amenaces d'intervenció militar espanyola per frenar el procés pel dret a decidir, Sedó va acusar el seu company de files de preferir "el soroll mediàtic" a altres maneres de fer política.

Les fonts consultades posen molt l'accent, precisament, en les diferències internes per concloure que l'actitud que acaba donant fruits per a Catalunya és la d'Unió i asseguren que la reivindicació que sovint han protagonitzat Tremosa, Raül Romeva i Oriol Junqueras acaba generant anticossos a la resta de països.

El principal grup a la cambra

Sigui com sigui, fins ara el debat sobre la consulta que s'ha de fer a Catalunya no s'ha desplegat -si més no oficialment- sobre la taula de la direcció de la dreta europea, que ocupa 265 escons al Parlament Europeu. La setmana passada Duran va explicar el full de ruta al president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, a petició de l'amfitrió. Dos dies després de la reunió, el secretari general de CiU va afirmar que "fer-se el somnàmbul", obviant les dificultats europees en el camí a l'estat propi, "pot conduir a un precipici". A Brussel·les l'acompanyava Sedó malgrat que aquell mateix dia hi havia un important ple a Estrasburg, un fet que no va passar per alt a CDC.

Tot i que els últims mesos la indignació dels populars espanyols amb Duran ha anat in crescendo , el PPE està decidit a no trencar els canals de comunicació i a acompanyar el discurs que fa el líder d'Unió. De fet, assumeixen com un error estratègic haver provocat la sortida el 1999 del PNB de Xabier Arzalluz. Els populars van aprendre aquella lliçó. Ara celebren que els democratacristians no segueixin el mateix camí i no estan disposats a escoltar les tesis de l'ala més conservadora de la dreta que vol mà dura. Així, mentre el vicepresident del Parlament Europeu Aleix Vidal-Quadras acusa la seva formació a Catalunya de ser "col·laboracionista" amb el govern Mas, la direcció del seu grup a Europa afirma que Duran té les portes obertes per explicar-hi, quan vulgui, el seu projecte. Dit això, però, també celebren que el portaveu de la federació al Congrés no hagi aprofitat mai aquesta plataforma per internacionalitzar el procés català.

La lectura del 25-N

La tranquil·litat amb què es miren el futur polític del país es basa, a més, en la radiografia del resultat electoral del 25-N. Al PPE hi ha el convenciment, d'acord amb les tesis que defensen des del carrer Génova de Madrid, que el projecte sobiranista en va sortir tocat de mort per la davallada de CiU. És el missatge que Mariano Rajoy i López-Istúriz traslladen a les reunions dels mandataris europeus que formen part de la seva família ideològica.

Caldrà veure ara quina sensibilitat té el dirigent polític que els conservadors acabin pactant com a candidat únic a presidir la Comissió Europea, de cara a l'any que ve, i si manté, com Durão Barroso, la mateixa bona sintonia amb l'aznarisme.