• 23 abr 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Corresponsal

Brussel·les demana als socis de la UE l’ingrés de Sèrbia i suport a Kosovo


García-margallo diu que el pacte Belgrad-pristina no canvia la posició espanyola

COMISSARI D’AMPLIACIÓ Sèrbia i Kosovo “mereixen avançar” cap als seus objectius europeus, sosté Füle EL MISSATGE D’ESPANYA “No té res a veure amb casos de secessió dins de la Unió”, assegura el ministre

Brussel·les va complir ahir amb la seva part del tracte i, després de l’acord històric assolit divendres entre Sèrbia i Kosovo per normalitzar relacions, va recomanar als governs europeus que negociïn l’acostament a la UE dels vells enemics. Amb Belgrad, que fa un any va ser reconegut com a candidat oficial, per iniciar les negociacions d’ingrés. I amb Pristina, que va un pas per darrere, per signar un acord d’associació i estabilització que tregui Kosovo de l’aïllament i millori les perspectives d’aquest país jove.

SASA DJORDJEVIC / AFPProtestes a Mitrovica. Dues sèrbies de Kosovo mirant des del seu balcó les protestes contra l’acord de normalització de relacions entre Sèrbia i Kosovo, ahir a Mitrovica

La resposta a les seves aspiracions europees arriba 14 anys després del final de la guerra i passat un lustre des que Kosovo va declarar unilateralment la seva independència. “Sèrbia i Kosovo han demostrat que tots dos poden concentrar-se en el futur en lloc de continuar enfrontats sobre el passat”, va celebrar Stefan Füle, comissari d’Ampliació, que va deixar clar que tots dos “mereixen avançar” cap als seus objectius europeus.

La recomanació de la Comissió Europea es va formalitzar ahir, després que els governs de les dues parts ratifiquessin l’acord subscrit divendres a Brussel·les sota la mediació de Catherine Ashton, responsable de la política exterior europea. Kosovo va refermar el pacte diumenge a la tarda. Sèrbia es va fer esperar: no el va ratificar fins ahir al matí.

La valentia dels responsables polítics de Sèrbia i Kosovo va rebre l’aplaudiment dels ministres europeus, tot i que la decisió final sobre si les parts estan preparades per iniciar negociacions amb la UE no la prendran ells, sinó els caps d’Estat i de Govern, en la cimera de juny. Guido Westerwelle, ministre d’Exteriors alemany, va celebrar l’acord, però va posar l’èmfasi en la seva aplicació. “No serà fàcil”, va assenyalar en el mateix sentit el cap de la diplomàcia sueca, Carl Bildt, antic enviat especial de l’ONU a la regió.

A la pràctica, l’acord suposa que Belgrad s’acomiadi definitivament de la seva exprovíncia, que hi desmantelli els vestigis de l’Estat serbi i doni el senyal a la minoria sèrbia perquè permeti el desplegament de l’Administració, la justícia i la policia kosovar als seus enclavaments. Milers de serbis de Kosovo van protestar ahir a la dividida ciutat de Mitrovica contra l’acord, rebutjat també per l’Església Ortodoxa de Sèrbia.

El ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, no va participar ahir en la reunió de la UE, però en declaracions a la premsa a Ramal·lah va assegurar que l’acord entre les parts no implica “cap canvi” en la posició d’Espanya, que no ha reconegut la independència de Kosovo, informa Carmen del Riego. “És un reconeixement de certa autonomia al nord de Kosovo, que en cap cas no suposa l’acceptació d’una declaració unilateral d’independència. No veig, per això, que hi hagi d’haver un canvi en la decisió espanyola de no reconèixer Kosovo”, va declarar García-Margallo, posant l’èmfasi que aquest cas “no té res a veure amb casos probables de secessió dins de la UE” i que, va assegurar, segons el Tractat suposaria la “sortida immediata” de la part que s’escindeixi.

La qüestió de l’estatus és secundària per a Brussel·les. La clau, assenyalen fonts diplomàtiques, és l’“acord tàcit” al qual s’ha arribat per poder treballar amb els dos països i desactivar la possibilitat de nous enfrontaments. “No només guanyar temps, també fer que les coses millorin sobre el terreny”, expliquen. El fet que Espanya, Grècia, Eslovàquia, Romania i Xipre no reconeguin Kosovo no serà un obstacle legal per firmar un acord d’associació. No obstant això, la pressió sobre Espanya augmenta. El president alemany, Joachim Gauck, va animar ahir tots els països del Consell d’Europa a reconèixer Kosovo (no ho han fet 12 de 47; la majoria, aliats de Rússia).