• 23 abr 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Corresponsal

“Europa veu amb preocupació la independència catalana”

Mas reafirma a Brussel·les la fluïdesa de relacions amb la UE

No havia viatjat a Brussel·les per explicar la situació política catalana ni defensar explícitament el dret a decidir, sinó per parlar de temes pràctics, però el president Artur Mas va voler fer balanç de “dos anys de contactes” amb responsables europeus.

“En general, el procés del dret a decidir es veu amb gran respecte i la independència de Catalunya es veu amb una certa preocupació”, va resumir Mas en la seva primera visita oficial a la capital comunitària des de les eleccions de novembre. La idea que Catalunya es converteixi en un Estat independent es contempla, va explicar, com “un problema més que s’afegeix a molts problemes que ja tenen”. Tanmateix, no per això a Europa tanquen la porta, sinó que, al contrari, “escolten”. “I a Madrid fins ara no l’obren i tot just escolten”, va lamentar. “Costarà molt d’arribar a acordar la consulta amb les autoritats de l’Estat”, va constatar.

Mas va dedicar el seu sisè viatge a Brussel·les a reunir-se amb els comissaris d’Interior, Energia i Multilingüisme, amb qui va abordar qüestions pràctiques com millorar l’accés de la policia catalana a les bases de dades europees, millorar les connexions de gas o la participació d’universitats catalanes en el nou rànquing de la UE.

Els seus interlocutors “amb prou feines” li van preguntar per la situació política catalana i Mas tampoc no la va explicar en detall. “Hi ha un temps per a cada cosa”, va dir, recordant que després de ser elegit president el 2010 ja es va reunir amb Herman van Rompuy i José Manuel Durão Barroso. Mas no va descartar tenir “trobades discretes en el futur” amb els responsables europeus, com ha fet amb líders polítics de l’Estat. “Faciliten les coses a les dues parts: a mi, perquè no m’obliguen a parlar fora de temps d’aquests tipus de processos, i als meus interlocutors perquè probablement se sentin més còmodes així”.

La perspectiva que Catalunya hagi posat data a la consulta sobre el seu futur “no té conseqüències negatives”, segons el seu parer, en la relació amb les institucions europees. “Saben que Catalunya és massa rellevant per no tenir-la en compte. Si hi ha un problema gros a Catalunya, ho serà també per a l’Estat espanyol, i a Europa ho saben”, va dir. El Govern, va recordar, ha fet saber a la UE el seu desig que Madrid reparteixi el nou objectiu de dèficit de forma asimètrica. Amb més retallades perillaria l’Estat de benestar: “Si falla la cohesió social, tot caurà. Serà un problema espanyol, europeu i de l’euro”, va sentenciar.