• 23 abr 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • JUAN CARLOS MERINO Madrid

El PSOE vol tancar el repartiment de competències sense autonomies uniformes


Els socialistes corregeixen la reforma del Senat amb una fórmula mixta d’elecció

“Espanya ha d’obrir aquesta finestra d’una vegada”, reclama Jáuregui per revisar la Constitució

“Espanya ha d’obrir aquesta finestra d’una vegada”, va reclamar ahir l’exministre Ramón Jáuregui, actual delegat federal per a la conferència política del PSOE. Ho va fer després que Alfredo Pérez Rubalcaba presentés a l’executiva el projecte de revisió del model territorial que implica una reforma de la Constitució en clau federal. “Hem de moure’ns”, va animar Jáuregui, perquè “ja no n’hi ha prou” amb reformes legals o estatutàries. És el moment d’una reforma de la Constitució “en profunditat” per resoldre les tensions del model territorial davant el “neocentralisme i l’autodeterminació”.

L’executiva del PSOE va aprovar així un decàleg de reformes, esgrimides com a principis generals que hauran d’anar concretant-se mitjançant la negociació amb tots els líders territorials socialistes, fins a la prevista ratificació en el consell territorial que se celebrarà a Sevilla el proper 6 de juliol. Els socialistes, abans que res, no volen dinamitar el model autonòmic, sinó fer-lo evolucionar. Per això, i per començar, volen que les denominacions de les autonomies quedin blindades. “Ens oposem a una reordenació de les nostres comunitats i a referir-nos a elles sota una altra denominació comuna”, diu el document. És a dir, no proposen canvis d’àmbits geogràfics de les comunitats ni que es converteixin en federacions. Jáuregui va subratllar la idea d’incloure a la Constitució “una nova i aclaridora distribució competencial amb una sola llista de les competències exclusives de l’Estat, establint als estatuts d’autonomia les competències restants”. La proposta és “suprimir” l’article 150.2 de la Carta Magna, que permet la delegació de competències de l’Estat a les comunitats. “El model de repartiment competencial quedarà així aclarit i tancat”, assegura el document.

Però Jáuregui va precisar que “l’articulació competencial no ha de portar-nos al mimetisme”. I va posar com a exemple que només Catalunya i Euskadi disposen de policia autonòmica. “Significa això que totes les comunitats han de tenir-ne? Doncs no”.

El PSOE també vol “suprimir” el Senat i reconvertir-lo en Cambra de representació territorial, com va avançar ahir La Vanguardia. Però en l’executiva ja hi va haver una “posició bastant forta” a favor que els parlaments autonòmics, i no només els governs, puguin designar els representants de la nova Cambra.

Jáuregui es va mostrar disposat a corregir aquest aspecte, mitjançant una “fórmula mixta”. La discussió es va produir davant el temor que “s’elimini la pluralitat interna de cada comunitat” en el futur Senat proposat.

Entre altres reformes aprovades per l’executiva es troba “el reconeixement i la constitucionalització dels fets diferencials i les singularitats simbòliques” de determinades comunitats.

També la constitucionalització d’un nou model de finançament autonòmic que reculli el principi d’ordinalitat o la reforma del control constitucional de les reformes estatutàries, “establint-lo obligatòriament amb anterioritat a la celebració del referèndum, quan aquest sigui obligat per llei”. És a dir, la recuperació del recurs previ d’inconstitucionalitat.

Els representants del PSC en la cita de l’executiva del PSOE van sortir satisfets. “És un document molt positiu, i ara cal continuar treballant”, va assegurar el diputat José Zaragoza en la reunió.