• 24 abr 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • Isabel Garcia Pagan

Provant, provant


Estrenar declaració institucional per Sant Jordi requereix preparatius bàsics que no s’haurien de passar mai per alt. Que el president pugui aclarir-se la gola –ehem, ehem, ehem– sense testimonis innecessaris abans de llançar-se a parlar de roses i jardins de futur; o que la prova del discurs no s’emeti en directe per televisió abans que el missatge de debò. El provant, provant d’ahir al Palau de la Generalitat va anar com una rosa perquè la solvència d’Artur Mas en el seu primer contacte amb la càmera va evitar que la novetat política de la jornada acabés com un camp d’espines d’audiència infernal.

L’austeritat es va carregar la xocolata i els melindros de Pujol, i els festivals culinaris de Maragall i el besamans de Montilla a Pedralbes. La despesa de la celebració de Sant Jordi amb Artur Mas porta tres anys sota mínims i augmentant les imatges del president: declaració institucional, missa, benedicció de roses, audiència amb la pubilla i l’hereu, i foto amb el nebot d’Antoine de Saint-Exupéry, autor d’El petit príncep.

La recompensa per al Govern en ple, els representants del Parlament i de l’Ajuntament de Barcelona, la delegació de CiU, del PP i la mostra del PSC, minsa: refresc o cafè. I la reivindicació de la política transmesa per l’arquebisbe de Barcelona. Ni rastre d’ERC, ICV ni la CUP.

Això sí, tots els partits van replicar a la nova passió del president per la floricultura: reivindicar que els catalans puguin cuidar les seves roses sense més tuteles que les que la ciutadania decideixi.

I al carrer es va exercir una mica d’això. Cues per firmar la iniciativa legislativa per una renda mínima universal, ànims a Mas, divisió d’opinions davant la parada de CiU, matí de tràmit en les del PSC i d’ICV, gresca en la del PP només en presència d’Alicia Sánchez-Camacho, col·lapse de transeünts amb Oriol Junqueras demanant la independència al mig de la Rambla.I cua, molta cua, dos metres més enllà, per fer-se una foto amb Carmen Lomana.