Ara

La CE demanarà a l'Estat que s'expliqui pels atacs al català

Els eurodiputats catalans eleven la queixa a Brussel·les
JOAN SERRA 

Barcelona. | Actualitzada el 25/04/2013 00:00

L'eurocomissària d'Educació, la xipriota Androulla Vassiliou, es va reunir ahir amb els eurodiputats catalans que defensen el model d'immersió lingüística. L'eurocomissària d'Educació, la xipriota Androulla Vassiliou, es va reunir ahir amb els eurodiputats catalans que defensen el model d'immersió lingüística. ACN

Jornada de revessos per al ministre d'Educació, José Ignacio Wert. Al dictamen desfavorable del Consell d'Estat sobre la llei orgànica de millora de la qualitat de l'educació (Lomce) -el seu informe rebutja que la normativa pugui obligar les comunitats autònomes a pagar l'escola privada als pares que volen escolaritzar els seus fills en castellà-, s'hi va afegir ahir un missatge de Brussel·les de comprensió cap a la inquietud catalana. La comissària europea d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou, demanarà explicacions al ministre Wert pels efectes nocius que pugui tenir la Lomce en el model educatiu català. Vassiliou va prendre aquest compromís en la reunió que va mantenir ahir amb els eurodiputats de CiU, PSC, ICV i BNG -en aquest últim cas, en representació d'ERC-. Els eurodiputats havien mostrat la seva preocupació per l'impacte de la llei Wert a les aules, però també per l'amenaça que suposen les resolucions judicials contra la immersió lingüística.

En la trobada, que va durar aproximadament mitja hora, la comissària va indicar als eurodiputats catalans que l'executiu comunitari no pot interferir en les competències estatals -per això, no hi haurà una petició formal al govern espanyol-, però va assegurar que parlarà amb Wert en la pròxima reunió de ministres europeus d'educació a Brussel·les per conèixer amb detall els canvis que planteja la llei d'educació. "Espanya dóna molts motius de preocupació a Europa, també en aquesta qüestió. És un altre exemple de mala pràctica", va argumentar a l'ARA Ramon Tremosa (CiU), que va participar en la trobada amb Vassiliou. També hi eren presents Salvador Sedó (CiU), Raül Romeva (ICV), Maria Badia i Raimon Obiols (PSC), i Ana Miranda (BNG/ERC). No hi van participar els eurodiputats Aleix Vidal-Quadras i Santiago Fisas (PP), que formen part del mateix grup parlamentari a l'Eurocambra que el democristià Salvador Sedó.

La perplexitat de la comissària

Tremosa detallava ahir que Vassiliou va mostrar el seu "astorament" quan va conèixer que l'última resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) força a fer més classes en castellà si un alumne ho demana. "He insistit en el precedent que crea a la UE que un estudiant pugui fer canviar la llengua de tota una classe", va comentar Tremosa, que va reclamar un paper més actiu de la Comissió Europea (CE) en la defensa del model d'immersió.

La socialista Maria Badia va admetre a l'agència ACN que l'eurocomissària s'havia quedat "una mica perplexa" pels atacs a l'ús del català a les aules. "Li hem explicat la importància i com de bé funciona el model d'immersió lingüística, que compta amb el reconeixement de Brussel·les, tant pels seus bons resultats en l'aprenentatge de diferents llengües com per la cohesió social que representa", va afegir Badia després de la reunió. Vassiliou, que segons Raül Romeva es va mostrar "receptiva" davant les peticions dels eurodiputats, s'havia reunit aquest dilluns amb el president de la Generalitat, Artur Mas.