Ara

Mas admet que ja negocia el nou finançament amb Rajoy

El president constata la tensió creixent amb Camacho
ORIOL MARCH 

Barcelona. | Actualitzada el 25/04/2013 00:00

Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del PP a Catalunya, esperant amb Oriol Junqueras, president d'ERC, abans de seure a l'escó en una de les portes de l'hemicicle. Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del PP a Catalunya, esperant amb Oriol Junqueras, president d'ERC, abans de seure a l'escó en una de les portes de l'hemicicle. XAVIER BERTRAL

Fa poques setmanes un alt dirigent de CiU assegurava que el Govern jugaria a distància la partida del nou finançament que prepara l'executiu espanyol del PP. "La nostra batalla és una altra", admetia aquest membre de la cúpula nacionalista. Els contactes entre l'Estat i les autonomies del règim comú -entre les quals Catalunya- per bastir aquest nou model ja han començat, malgrat el poc entusiasme que demostra l'executiu d'Artur Mas. Així ho va confirmar ahir el president de la Generalitat durant la sessió de control al Parlament. "Esclar que estem parlant del finançament", li va respondre a Pere Navarro, primer secretari del PSC.

Precisament aquest assumpte va ser un dels que van tractar Mas, Navarro i Alfredo Pérez Rubalcaba en la reunió que els tres van mantenir el 7 d'abril a la seu del PSOE al carrer Ferraz de Madrid. El president hi va constatar la rotunda negativa dels socialistes a permetre la consulta sobiranista que defensa, però hi va trobar una porta oberta per reformar la Constitució. "Veurem quin resultat tindran aquestes converses i quina posició tindrà el PSOE en l'àmbit estatal i si és o no favorable a Catalunya en el finançament", va destacar Mas, al mateix temps que demanava ajuda a Navarro per fer virar els socialistes espanyols cap a posicions procatalanes.

La situació econòmica de debilitat que viuen les finances catalanes obliga el Govern a acudir, com la resta d'autonomies, a la negociació amb l'Estat per a la millora conjunta del finançament. El nou model -així ho han dit per activa i per passiva tots els ministres que han parlat de la qüestió- no singularitzarà Catalunya i no es podrà negociar de manera bilateral. Això enervaria els barons del PP, que ja han vist amb mals ulls que el repartiment del dèficit per al 2013 es revisi de manera asimètrica en cas que Europa flexibilitzi els objectius espanyols.

El govern espanyol, segons fonts consultades, té coll avall que Brussel·les li permetrà un 6% aquest any -l'objectiu actual és del 4,5%- i més temps per complir amb el dèficit. Amb un topall del 6%, es confirmarien les possibilitats que Catalunya pogués optar a un dèficit pròxim al 2%. La Generalitat va tancar el 2012 amb un dèficit de l'1,96%.

Xoc frontal amb el PP

La sessió de control d'ahir també va servir perquè Mas constatés el distanciament amb Alícia Sánchez-Camacho. "Tenim més bona relació amb alguns ministeris que amb el PP a Catalunya", va etzibar el president a qui va ser el seu soci preferent fins al 2012. Mas també va acusar el PP de buscar la "bronca permanent". Paradoxalment, el president té ara més diàleg amb Madrid que amb Camacho.