Ara

GIR SOBIRANISTA DELS ECOSOCIALISTES

El progressiu viratge d'ICV: del federalisme a l'estat propi

Herrera rebutja ara la consulta amb triple opció que volia el 2010
ROGER TUGAS 

Barcelona | Actualitzada el 29/04/2013 00:00

L'assemblea d'ICV va aprovar fa una setmana una resolució que reclamava una pregunta "clara i inequívoca" a la consulta. L'assemblea d'ICV va aprovar fa una setmana una resolució que reclamava una pregunta "clara i inequívoca" a la consulta. MANOLO GARCÍA

El nou coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, explica sovint que ell és federalista, però a la vegada realista, i no pot negar les evidències entorn de la difícil entesa entre Catalunya i Espanya. Exemplifica el que passa a bona part de la família ecosocialista després de tant intentar una altra convivència amb Madrid. Els sobiranistes desacomplexats treuen el cap -Dolors Camats ha estat elegida coordinadora nacional- i els federalistes perden la por a la independència. El viratge no és traumàtic precisament perquè és progressiu, sobretot des de la sentència de l'Estatut, que va esmicolar bona part dels somnis de reformar Espanya. Des del PSUC, els ecosocialistes han defensat el dret a decidir. Ara, a més, reclamen exercir-lo sense límits.

23 de novembre del 2008

Novena assemblea d'ICV

En la penúltima assemblea ICV es va mantenir en la defensa retòrica del dret a decidir, de l'Estatut i d'una reforma de la Constitució per assolir una Espanya federal i plurinacional. Els sobiranistes d'ICV, però, es van presentar per primer cop units i van pactar una resolució que instava a enfortir el perfil en el debat nacional, a crear un grup de treball específic sobre qüestió nacional i a celebrar una convenció específica del tema a principis del 2009.

20 de febrer del 2010

Convenció sobre el fet nacional

La convenció no va arribar fins al febrer del 2010 i va ratificar la línia de l'assemblea. Constatava que a ICV hi ha autonomistes, federalistes i independentistes i reclamava "un estat propi dins d'un estat plurinacional" amb la reforma constitucional.

25 de novembre del 2010

Eleccions catalanes

ICV va defensar que la sentència de l'Estatut obria "una nova etapa" en la relació amb Espanya. Així, en els comicis del 28-N insistia a reivindicar l'Estatut i a intentar el pacte federal. Si l'Estat no volia negociar, però, reclamava per primer cop una consulta amb tres opcions.

18 de desembre del 2010

Jornada dels Països Catalans

Des dels inicis ICV ha reivindicat els Països Catalans, però va culminar la seva articulació política amb partits d'esquerres dels altres territoris amb una jornada de treball a Perpinyà. Després n'hi ha hagut més i fins i tot han creat una web comuna.

10 d'abril del 2011

Consulta sobiranista a Barcelona

Herrera no va votar en la consulta sobiranista a Barcelona perquè no preveia l'opció federal. Camats, tot i ser independentista, va votar en blanc.

9 de setembre del 2011

Conferència de Joan Herrera

En motiu de la Diada, Herrera va fer una conferència sobre els reptes nacionals. Va dibuixar ICV com l'espai de trobada de federalistes i independentistes -excloent ja els autonomistes- i, tot i inclinar-se per la primera opció, cridava a no "rebutjar la hipòtesi de la independència si el projecte federal no té sortida".

20 de novembre del 2011

Eleccions estatals

El programa de les eleccions del 2011 mantenia la demanda del pacte federal i la consulta múltiple, però hi afegia un pla B: incloure una disposició que exclogués Catalunya del títol de la Constitució sobre organització territorial i, per tant, fixar la relació amb un acord bilateral.

25 de juliol del 2012

Votació del pacte fiscal

En el primer ple de l'anterior legislatura Herrera va prometre el suport a Artur Mas en l'àmbit nacional. A l'hora de votar la proposta catalana del pacte fiscal ho va complir. Des de llavors coincidiria sempre amb CiU i ERC en el dret a decidir.

28 de novembre del 2012

Eleccions catalanes

De cara al 28-N, ICV va calendaritzar la consulta: l'actual legislatura. La prioritat és el pacte federal, però se li dóna una última oportunitat. També descartava defensar el manteniment de l'statu quo , cosa que l'aboca a la independència si l'Estat torna a rebutjar el federalisme.

20 d'abril del 2013

Desena assemblea d'ICV

L'última assemblea d'ICV ha entronitzat Camats, ha posat èmfasi en l'horitzó de l'estat propi -federal o independent- i ha refusat la pregunta múltiple a la consulta. L'estadi federal intermedi perd pes.