Ara

CANVI DE CICLE

"Madrid actua amb intolerància i brutalitat"

Mas ni entén ni comparteix els arguments contra la declaració de sobirania
ORIOL MARCH 

Barcelona. | Actualitzada el 30/04/2013 00:00

VISITA A SANTA COLOMA El president de la Generalitat, Artur Mas, va ser ahir a Santa Coloma de Gramenet, on  va interessar-se pels alumnes del Casal dels Infants.VISITA A SANTA COLOMA El president de la Generalitat, Artur Mas, va ser ahir a Santa Coloma de Gramenet, on va interessar-se pels alumnes del Casal dels Infants. ACN

L'estratègia d'Artur Mas i dels seus col·laboradors més immediats és "carregar-se de raons" per defensar el procés sobiranista dins de Catalunya i en el context internacional. El recurs de l'Advocacia de l'Estat presentant al Tribunal Constitucional (TC) contra la declaració de sobirania aprovada pel Parlament al gener és d'aquelles armes que el Govern vol convertir en bumerang per exemplificar el "tarannà poc democràtic" de l'executiu de Mariano Rajoy. "A Madrid actuen amb intolerància i molta brutalitat. Si han de dir mentides, les diuen", va resumir Mas en una entrevista a Canal Català.

Amb aquesta frase no només es referia a la batalla judicial pel dret a decidir, sinó també a la "guerra bruta" de l'aparell de l'Estat contra el procés sobiranista i a la "campanya de desprestigi" contra la Generalitat que fa setmanes que el Govern denuncia. A parer de Mas, aquesta campanya s'inscriu en la voluntat de deslegitimació de la consulta, que no és gens ben vista per les institucions espanyoles. "A Espanya ens hi trobem la porta tancada, i a Europa existeix més voluntat de diàleg", va dir en una recent visita a Brussel·les, i ahir va refermar els seus arguments en aquesta direcció. Una altra cosa és el suport a l'estat propi, que Mas no amaga que és més aviat escàs a Europa.

Tampoc és homogeni el suport de les elits econòmiques catalanes a la consulta. De fet, aquest cap de setmana el president de la Generalitat va ser xiulat en un dels esdeveniments més tradicionals de l' establishmentbarceloní, el Trofeu Comte de Godó de tenis. "Si l'actitud del govern espanyol fos una altra, a l'estil del Regne Unit, potser l'alt empresariat veuria amb altres ulls el procés", va admetre Mas.

El president, que durant el dia va ser a Santa Coloma, va reaccionar estupefacte davant el recurs de l'Advocacia de l'Estat contra la declaració de sobirania. "Ni l'entenc ni el comparteixo", va resumir Mas, que va confessar que no se sent "sol" al capdavant de la Generalitat.

Camí sense retorn

A pesar dels dubtes de les últimes setmanes, en què diversos consellers han expressat en privat els seus dubtes sobre el rumb sobiranista, els estrategs de Mas tenen intenció de reforçar la idea que el camí cap a la consulta és definitiu i sense possibilitat de retorn. Així ho va expressar ahir Francesc Homs, conseller de la Presidència, en una conferència organitzada per la Fundació Fòrum Barcelona. "La decisió [sobre el referèndum i l'estat propi] està presa. Pot no sortir, però la decisió no té retorn", va argumentar Homs.

La mà dreta de Mas al Govern i principal pilot del dret a decidir, en un ambient distès, va comparar la situació que viu Catalunya amb la d'una manada de nyus que saben que han de travessar un riu per poder sobreviure. "El que farem abans de superar aquest obstacle és votar", va exemplificar Homs. Abans del vot, però, encara queden obstacles externs -l'actitud bel·ligerant del govern espanyol i de les institucions de l'Estat en són la mostra més clara, a parer de l'executiu català-, però Homs també va voler identificar dues problemàtiques internes. Segons el conseller de la Presidència, a Catalunya hi ha dues actituds que poden ser nocives: "Aquells que ara dubten del camí emprès i els que tenen pressa". Davant d'això, Homs sosté que cal "fer pinya, fer pedagogia i fer les coses bé".

El dirigent de CiU va fer un extens repàs dels no que ha col·leccionat Catalunya els últims anys i es va referir als límits del diàleg amb el govern espanyol, sol·licitat pels sectors més moderats de CiU i per unestablishment que no comparteix el procés sobiranista. "Una cosa és tenir actitud dialogant i una altra és caure en un parany. Seria un error oblidar-nos de l'objectiu final per voler estar centrats en el diàleg i en el pacte", va resumir Homs.

Pla B sense consensuar

Aquest diàleg de què fa bandera el Govern també es plantejarà de cara a l'hora de negociar una consulta que l'Estat no vol veure ni en pintura. Què farà Mas quan arribi el no de Mariano Rajoy al referèndum? "Seria una temeritat explicar els escenaris alternatius", va raonar Homs quan els presents a la conferència li van preguntar per aquesta qüestió. Deixant de banda la discreció, el cert és que el pla B no està pactat dins de CiU. "Quan arribi el moment, el Govern i el partit prendran una decisió", va dir el conseller de la Presidència, que també és responsable d'estratègia de CDC des de l'últim congrés, que va servir per abraçar, en un gest sense precedents, l'estratègia de l'estat propi.