Ara

L'EDITORIAL

L'aberració de la LAPAO mereix una resposta contundent

| Actualitzada el 07/05/2013 00:00

La notícia va saltar ahir i ràpidament es va convertir en objecte de mofa a la xarxa: el govern aragonès aprovarà aquest dijous una llei de llengües que anomena el català de la franja llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental , una denominació que, quan es diu en forma de sigles, resulta tan exòtic com LAPAO. La llei deixa molt clar que l'ensenyament en llengües diferents del castellà serà voluntari perquè, segons la consellera d'Educació, Dolores Serrat, es vol evitar "qualsevol tipus d'imposició".

La mesura, tot i no suposar grans canvis respecte a la situació actual, demostra, però, com el PP està disposat a ignorar l'evidència científica de la unitat lingüística en la seva croada contra el català. Una manera molt efectiva i maquiavèl·lica de convèncer els parlants d'una llengua que això que parlen és poc important, folklòric, residual, és fer-los creure que no té filiació ni nom i que, per tant, cal inventar-se unes sigles administratives per denominar-ho. Ningú a la Franja de Ponent en dirà LAPAO d'això que parla, però sí que fa un mal innegable a tot el domini lingüístic. La maniobra aragonesa coincideix en el temps amb els esforços del Govern Balear de José Ramón Bauzá de descatalanitzar la llengua dels balears (i parlar de mallorquí, menorquí, eivissenc, etc.) mentre al País Valencià els llibres de text ja fa temps que no permeten referències a la unitat de la llengua i les joventuts del PP assetgen els professors amb campanyes inquisitorials.

Davant d'això, la resposta no pot ser en cap cas la inacció. El Govern i els partits favorables a la unitat de la llengua han de fer un front comú per portar aquesta qüestió al Congrés de Diputats (Josep Antoni Duran i Lleida pot tenir una implicació especial en el debat) i fins i tot a les instàncies de la UE per denunciar els atacs a una llengua europea com el català. Negar l'evidència científica i fer-ne una manipulació tan grollera no pot sortir gratis en ple segle XXI. Per molt de poder polític i vots que tinguin.