• 11 may 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • Pilar Rahola

El conseller
Victoria


“Mireu la perla que vaig trobar ahir: ‘Ser català és una malaltia’, ho va dir Serrano Súñer el 1939”

La meva estimada amiga Pilar Eyre envia aquest tuit: “Mireu la perla que vaig trobar ahir: ‘Ser català és una malaltia’; ho va dir Serrano Súñer el 1939”. La boniquesa de la frase no és que el temps l’hagi convertit en un insult arcaic propi d’una època negra, sinó que ha anat a millor. És a dir, els hereus d’aquest civilitzat pensament han perfeccionat el llenguatge i ara ser català ja no és només una malaltia –cosa que les males llengües castisses no es qüestionen– sinó l’expressió moderna del nazisme. Una es pregunta, des de la seva candidesa, si tots aquests que ens comparen amb els nazis (ahir va ser l’ínclit Pedro J en un editorial defensant el libel de Telemadrid a través d’una perversa utilització de l’Homage to Catalonia d’Orwell), ho fan perquè el nazisme és una cosa llunyana i dir-nos “feixistes” els resultaria massa proper i/o massa entranyable. Sigui com sigui, ser català ja no és una simple malaltia, és l’encarnació del totalitarisme més tràgic de la història de la humanitat. I en aquesta lògica brutal han militat des de totes les bandes ideològiques, tant un Vázquez o un Iglesias (aquest darrer en lapao), com qualsevol de les veus del PP autèntic. I pel camí s’hi ha apuntat fins i tot Mariscal, encara que aquest, com a mínim, ha demanat disculpes. Tot i així, senyor Mariscal, això de considerar una broma comparar-nos amb Hitler... faci-s’ho mirar...

O sigui que és el nou esport espanyol per matar qualsevol debat sobre la qüestió catalana. Al cap i a la fi, si som nazis, què podem debatre? Deu ser per això que Salvador Victoria, conseller de Presidència de Madrid, ha dit que ell no té res a dir sobre el reportatge de Telemadrid, perquè “la línia informativa de Telemadrid no depèn del Govern”. Més enllà de l’acudit (no sabia que Victoria era tan còmic), la resposta és brutal. O sigui que comparar un moviment pacífic i democràtic amb una ideologia que gasejava famílies senceres i que va causar milions de morts forma part de la llibertat informativa?

Aleshores, si demà un eixelebrat diu “visca ETA”, suposo que també serà una qüestió de llibertat. I si un dia d’aquests compara el PP amb un terrorista? I si el compara amb Hitler? Com que ningú no ha nascut avui i tots sabem que això és impensable a Telemadrid (de fet, és impensable cap simple crítica al PP), podrem acceptar que no es tracta de llibertat, sinó d’impunitat. És a dir, que contra Catalunya tot s’hi val, sobretot ara que ens hem posat respinguets. I tot val tant que l’escopinada en forma de català nazi ha esdevingut un lloc comú entre l’elit del periodisme i la política cavernària. Vostè, senyor Victoria, no està avalant cap llibertat, sinó beneint la cacera salvatge del català, la banalització de l’holocaust i la perpetuació d’un discurs intolerant. I això, senyor Victoria, és tan favorable a la llibertat com ho era el cunyadíssim de Franco, aquest tal Serrano Súñer.