Ara

CANVI DE CICLE

ERC aposta per una república catalana semipresidencialista

El partit presenta la ponència política per definir les bases de l'estat propi
MARC TORO 

Barcelona | Actualitzada el 12/05/2013 00:00

El president d'ERC, Oriol Junqueras, va participar ahir en una jornada sobre la política agrària comuna (PAC) a Alcarràs. El president d'ERC, Oriol Junqueras, va participar ahir en una jornada sobre la política agrària comuna (PAC) a Alcarràs. XAVIER LOZANO / ACN

ERC vol espantar els fantasmes de la independència i concretar fins a l'últim detall l'endemà de la consulta. Així es plasma en la ponència política que el partit debatrà els dies 6 i 7 de juliol a la conferència nacional per la república catalana. El document, coordinat per l'exconseller Joan Manuel Tresserras, proposa un sistema semipresidencialista per a Catalunya, la principal novetat de les propostes republicanes per a l'estat propi. Se sumen el model de defensa, el sistema electoral i l'organització territorial de Catalunya. La ponència es va fer pública ahir, el dia que ERC de Barcelona va iniciar la campanya pel "sí a la independència". Tota una declaració d'intencions.

Forma de govern

Sistema semipresidencialista inspirat en el model francès

Basant-se en les característiques pròpies de la política catalana, els republicans descarten en primer terme un model presidencialista per a Catalunya, i consideren que l'opció més coherent seria el manteniment de l'actual sistema parlamentari. Tot i això, ERC posa sobre la taula la possibilitat d'optar per un sistema semipresidencialista a l'estil francès amb l'objectiu de reforçar la legitimitat dels poders de l'estat. Si fos així, hi hauria un president escollit directament pel poble i un primer ministre designat pel poder legislatiu. Això suposaria l'establiment d'unes eleccions presidencials -no s'especifica si a una o dues voltes- i unes altres de legislatives.

Defensa

Encaix als sistemes de defensa europea i cos armat d'elit

Els republicans veuen, per ara, dificultats evidents en la creació d'un exèrcit propi per a Catalunya. Suposaria uns costos inicials i de manteniment altíssims -calculen que uns 4.000 milions euros anuals- i es necessitaria massa temps per constituir-lo. En lloc d'això, proposen acordar un "encaix amb els sistemes de defensa europea" i la creació d'un cos armat d'elit de mínima capacitat. Rebutgen així l'establiment d'acords de defensa amb tercers països, com per exemple França. Tot i els evidents avantatges econòmics d'aquesta opció, ERC destaca que "no seria gens neutral des de la perspectiva de les relacions amb els estats espanyol i francès".

Organització territorial

Tres nivells administratius: municipis, vegueries i estat

La ponència redactada pels republicans estableix la supressió de les províncies i la "confluència dels consells comarcals i les diputacions en vegueries". El model d'organització territorial plantejat per ERC persegueix tant la simplificació com l'acostament de la ciutadania a les institucions, i fixa tres nivells administratius: municipis, vegueries i estat. Estableix, però, el manteniment d'"estructures supramunicipals d'utilitat", com és l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Sistema electoral

Proporcionalitat en funció del territori i llistes desbloquejades

Basant-se en l'informe elaborat el 2007 per una comissió d'experts sobre una futura llei electoral catalana, ERC planteja un nou sistema electoral proporcional "que garanteixi un mínim d'escons assignats a cada territori". Els republicans proposen que el districte electoral sigui la vegueria, i un sistema de llistes desbloquejades amb l'objectiu de trencar "el clientelisme dels aparells dels partits".

Seguretat social

Garantia en el cobrament de pensions i altres prestacions

Un dels arguments més utilitzats en contra del procés sobiranista és que la Catalunya independent no tindria prou recursos per pagar les pensions als jubilats. ERC s'encarrega de desmentir aquesta afirmació i recorda que "els pensionistes catalans tenen tot el dret a exigir la seva pensió a l'estat on han cotitzat". Així mateix, apunta que amb el "guany fiscal" que s'obtindria amb l'estat propi n'hi hauria prou per abastir el sistema de seguretat social catalana, cosa que permetria fer efectius els pagaments del conjunt de prestacions de tots els catalans.

Països Catalans

Aprofundiment dels vincles amb els territoris de parla catalana

En el futur estat propi, els republicans ja parlen d'un ministeri específic per tractar les relacions amb els Països Catalans, i obren la porta al fet que puguin afegir-se lliurement a la república catalana "o crear-ne una altra i confederar-s'hi".