• 12 may 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • Cristina Sánchez Miret C. SANCHEZ MIRET,
  • sociòloga

Descatalanitzar


L’associació sense ànim de lucre Softcatalà ha presentat el Catalanitzador 2.0, una eina “senzilla i intuïtiva” –és a dir, fàcil i pràctica per als usuaris– per poder treballar, amb els ordinadors, en un entorn en català. Cosa que no es pot fer de fàbrica perquè requereix d’un seguit de canvis en la configuració i de correctors lingüístics que ho facin possible.

La descàrrega gratuïta es pot fer servir per a Windows i Mac Os i com que fa el procés de manera automàtica no té cap problema d’aplicació. Ara bé, no m’estranyaria gens que les dificultats vinguessin de fora i no pas d’errors de programació. Si el català ja es perillós, encara ho és més la “catalanització” en un context declarat de descatalanització a ultrança.

A ningú no se li escapa el zel i la vehemència amb què l’Estat espanyol, en general, i els governs de determinades comunitats autònomes, en particular, treballen per esborrar del mapa la llengua catalana.

Recomano a Softcatalà, per evitar el perill de mort immediata d’aquest adaptador, que s’apressi a aclarir que també serveix per al lapao, o per al valencià. Potser això permet obtenir una treva o, senzillament, en afegir-nos al seu gran joc de disbarats, aconseguim dissimular, com proposava el gran humorista Gila.

El primer que diran des d’Espanya és que aquest projecte és un altre clar “atac al castellà” i una “imposició” que no es pot permetre. Bé, no ho sé, però en tot cas són les dues cantarelles utilitzades davant de qualsevol acte o declaració que impliqui intentar desenvolupar la vida quotidiana en català. Viure en català d’una manera tranquil·la o plàcida o, si més no, normalitzada, cada vegada és més difícil i la criminalització està arribant a uns extrems que depassen, de llarg, qualsevol tipus de raonabilitat

Independentment, però, de tot això, encara fa més feredat pensar com son negats els drets de ciutadania de part dels habitants d’aquestes comunitats autònomes. De moment els han negat el reconeixement de ser parlants del català, convertint-lo, pel que fa al nom, en una altra llengua. El pas següent serà, sense cap mena de dubte, negar-los la parla, i només no se’ls nega a ells mateixos perquè no estem, declaradament i de moment, ni en l’edat mitjana ni en una dictadura.