Ara

LA LLAMBREGADA

I si...?

IU FORN 

| Actualitzada el 13/05/2013 00:00

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una reunió del PP a Barcelona. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una reunió del PP a Barcelona. TONI GARRIGA / EFE

Cafè amb un polític que no opina, analitza. Plantejo el: "I si..." I si al final el Gobierno ofereix un 2% de dèficit? O un 2,1%? I si canvien d'estratègia, paguen tot el que ens deuen i podem deixar la retallada catalana molt a prop del zero? I si la factura que han d'abonar al govern català cada final de mes, en comptes d'ingressar-la al límit del límit, la ingressen el 27 o el 28 i permeten a la Generalitat pagar les nòmines dels funcionaris i les diverses factures quan toca? I si fan les inversions a què estan obligats per llei? I si ofereixen un bon pacte fiscal que permeti, d'una banda, vendre a Espanya "equilibri" i de l'altra que els catalans sortim del forat on som per culpa de l'actual asfíxia fiscal?

Resposta: si fossin intel·ligents farien tot això perquè desactivarien una part del sobiranisme i una altra part la deixarien sense alguns dels seus arguments. Però fins ara se n'han sortit mostrant força. El que passa és que aquest cop les coses són diferents. I ho saben, entre altres motius, perquè hi ha gent del mateix PP de Catalunya que els avisa que la seva duresa està eixamplant la rasa i que, aquest cop, no deixar anar llast pot fer caure el globus. I tots ells hi van a dins.

Preguntes d'un servidor: però, ¿Rajoy pot lligar curt els seus barons , alguns dels quals treuen pit perquè es pensen que podran ocupar la seva cadira? ¿Rajoy està prou fort per poder suportar unes quantes portades demolidores de la premsa de dretes però enemiga? ¿Rajoy pot combatre la força i la influència de la FAES? Resposta: qui té el poder pot aconseguir adhesions repartint diners a autonomies, premsa i qui calgui, però Rajoy no té ni un euro. L'única salvació és convèncer Alemanya que si són generosos poden solucionar el problema polític català i l'econòmic espanyol i comprar-se una plàcida tranquil·litat. I remata el polític analista: si els convenç estem perduts.