Ara

L'EDITORIAL

Projecte Wert: retorn al blanc i negre

| Actualitzada el 18/05/2013 00:00

El diari d'avui és en blanc i negre. No és un caprici estètic. És un gest de protesta. L'avantprojecte de llei del ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert, ens retorna al passat: situa la realitat educacional i lingüística de l'escola a finals dels anys 70, quan tot just sortíem de la dictadura. Wert ens vol fer recular a aquell món en blanc i negre, quan acabàvem de conquerir la democràcia i es començava a obrir pas l'autogovern amb enormes dificultats i resistències, trencant quaranta anys d'uniformitat franquista. Sembla increïble que avui de nou l'autonomia catalana sigui qüestionada en els seus fonaments.

L'avantprojecte Wert és una invasió en tota regla de les competències exclusives en educació de la Generalitat de Catalunya, que de cop ni pot fixar el currículum ni controlar les avaluacions. I és un atac sense precedents, amb xantatge pressupostari inclòs i fora del consens constitucional forjat a la sortida de la dictadura, contra la llengua catalana allà on més dol: a la base, a l'escola. L'escola catalana, amb l'idioma propi del país com a llengua vehicular, i amb la garantia a bastament demostrada de l'ensenyament del castellà, ha funcionat per evitar la divisió social per motius de llengua. Alterar una realitat acceptada per la immensa majoria de mestres, pares i formacions polítiques, una realitat reiteradament elogiada des d'instàncies internacionals, és gratuït i ofensiu.

L'uniformisme explícit que inspira aquest avantprojecte ens acosta a l'Espanya predemocràtica i ens allunya de l'autonòmica. I fa impossible, de passada, cap gir federalista. Paradoxalment, l'aposta del govern Rajoy no fa sinó carregar de raons la via de l'estat propi com a única sortida per a Catalunya. Quan cada cop més ciutadans d'aquest país consideren inviable l'encaix dins l'estat espanyol, Wert sembla fer esforços perquè quedi clar que no hi ha encaix possible, només imposició homogeneïtzadora. Espanya s'allunya.