• 19 may 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

EDUCACIÓ Mas demana un front comú


El president insta els partits i l’escola a defensar el model lingüístic català

Desde la página 1 En peu de guerra. L’aprovació divendres passat del projecte de la llei de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) ha generat en la resta de l’arc polític una infinitat de reaccions en contra de la reforma. El Govern català no amaga el disgust; fins al punt que el president Mas ha convocat partits polítics i agents de la comunitat educativa per defensar el model actual d’immersió lingüística, mentre ja es comença a parlar d’anar al Tribunal Constitucional. El líder socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha promès la derogació de la Lomce així que el PSOE arribi al poder.

Mentrestant, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va insistir ahir a Salamanca en la necessitat de modificar el sistema educatiu per lluitar contra xacres com el fracàs escolar. Es va sumar a la idea repetida entre l’Executiu popular que el que és inacceptable és no actuar: “L’únic que no es pot fer és no fer res, quan les coses no funcionen i a Espanya un 25% dels joves deixa els estudis abans d’hora”.

El president Artur Mas va convocat representants de partits catalans i agents del sector educatiu a una reunió la setmana que ve. Davant els canvis fixats per la reforma, que inclouen l’obligació per a la Generalitat de pagar l’escolarització en castellà en escoles privades, va afirmar que des de Catalunya s’actuarà “fins a les últimes conseqüències” per expressar l’oposició a la Lomce. Una llei que, segons la seva opinió, pretén “trencar la cohesió social” a Catalunya i dividir la població. “Tothom a qui se li fa una opa hostil té el dret legítim de defensar-se”, va remarcar ahir després de qualificar d’imposició la reforma empresa pel ministre d’Educació, José Ignacio Wert.

“Reformes, sí; opes hostils contra l’escola catalana i contra el català i el nostre autogovern, no”, va sentenciar Artur Mas. Ahir mateix el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va indicar que la Generalitat portarà la Lomce al Tribunal Constitucional (TC) si s’aprova finalment sense canvis substancials. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Ramon Espadaler va aprofitar per recordar que la llei que regula el sistema educatiu català va ser fruit d’un acord entre CiU, PSC i ERC, i disposa d’un ampli consens entre professors, pares i sindicats.

El dirigent d’Esquerra Republicana de Catalunya Oriol Amorós es va mostrar convençut que la Lomce quedarà paralitzada gràcies als tribunals, l’acció del Govern català i el rebuig social que provoca entre els ciutadans i els docents. Per la seva part, el líder d’ICV, Joan Herrera, va demanar que la reunió convocada per Mas no només respongui a la defensa de la immersió lingüística sinó de l’escola pública.

La relació entre el castellà i les llengües cooficials no només és en el centre del rebuig de la Lomce. Les modificacions en el repartiment competencial ha enfrontat el Govern espanyol amb els nacionalistes. A més, els canvis en l’estatus de l’assignatura de religió –que comptarà per al càlcul de la nota mitjana del curs i a l’hora de sol·licitar beca– també han contribuït a augmentar la polèmica sobre la reforma educativa, mentre que Rubalcaba es va queixar que amb la Lomce “guanya l’Església” i va anar molt més lluny ja que es va comprometre a sol·licitar la revisió dels acords amb la Santa Seu si es manté la reforma educativa, que ara passa al Congrés dels Diputats. A més, es va queixar que la llei Wert introdueix canvis profunds en un sistema educatiu “que començava a millorar”. El secretari general del PSOE demana al ministre Wert que expliqui “què té a veure la qualitat de l’educació amb el fet que la religió catòlica puntuï per tenir beques” i es va apuntar a la tesi que la vigència de la nova llei serà molt curta. Així va demanar als editors de llibres de text que no els canviïn “perquè durarà poc”. Rubalcaba va insistir que la proposta del Ministeri d’Educació suposa un retrocés als anys vuitanta.

Pel diputat d’Esquerra Unida Gaspar Llamazares, la nova posició en el currículum de l’assignatura de religió comporta un “greu pas enrere de 30 anys cap a una educació confessional catòlica”. Així mateix, Llamazares va acusar la reforma de ser un “monument al cinisme” perquè “dir que afronta el fracàs educatiu i els problemes de la formació professional és simplement i planerament mentir”. En opinió seva, el que fa és “privilegiar l’educació privada per sobre de la pública” i segregar els estudiants.

Bona part dels sindicats d’ensenyament van rebre amb duresa el contingut del projecte de llei. UGT va reiterar ahir la necessitat de retirar la Lomce per buscar “un mínim de consens” sobre el document. Mentre, Comissions Obreres els va acusar d’aprovar una “reforma de partit” i CSI-f va advertir que aquesta reforma és “de curt recorregut” i durarà el temps que hi hagi José Ignacio Wert al capdavant del ministeri.