• 23 may 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • Julià Guillamon

Jacinto Pujol


Crec que hauríem d’acceptar el nom ‘Cuarta Región Militar Pirenaica Oriental’

Va passar el 1967 i hauria de ser un fet històric. En el número de Destino del 28 d’octubre d’aquell any, Jacinto Pujol Solé va publicar una carta al director en la qual afirmava que aprendre català no era cultura i felicitava el 40% de pares que es negaven que els seus fills aprenguessin català a les escoles municipals. També deia que tot i ser català considerava un error seguir parlant el seu dialecte i celebrava que cada cop hi havia més catalans que parlaven espanyol i que obligaven la mainada a fer servir la llengua de Cervantes. “Veo con alegría que el catalán se acaba. Le calculo unos cinco años de existencia”. Jacinto Pujol deia que Espanya era una, encapçalada per Madrid, proposava que Lleida s'incorporés a Aragó i que canviessin el nom de Catalunya per Región del Nordeste. Feia mesos que Destino havia pres partit en favor de l’ensenyament en català, gallec i eusquera. No no es va arribar a saber mai si la carta la va escriure realment Jacinto Pujol Solé (que sortia al listín), si ho va muntar l’editor Josep Vergés, o si va ser un parany del Ministeri d’Informació i Turisme, com especula Agustí Pons a la seva biografia de Nèstor Luján. La revista va ser retirada de la circulació temporalment, es va obrir un expedient amb una multa de 250.000 pessetes, el Tribunal d’Ordre Públic va jutjar Luján, el va condemnar a vuit mesos de presó, que no va complir, i el va inhabilitar com a director.

Els manaies de l’època consideraven que les opinions de Jacinto Pujol Solé eren una provocació pensada a la redacció de Destino per generar escàndol i crear lectors favorables a la causa catalana. A les redaccions dels diaris, aquesta mena de textos anònims s’acostumen a escriure de manera col·lectiva. L’un per l’altre la bola es va fent grossa i acaben sortint grans barrabassades: que Espanya ha de ser una dirigida per Madrid, que cal acabar amb el català i que Catalunya ha de ser la Región del Nordeste. Era tan exagerat que no podia ser: multa al canto, Luján al jutjat, i al carrer.

Esgarrifa pensar que cinquanta anys després aquestes idees ja no es consideren una exageració i una provocació: apareixen formulades més o menys explícitament en les declaracions dels polítics, en les portades dels diaris i en els textos de les lleis. La Lomce afavoreix l’existència de pares que es neguen a que els seus fills aprenguin català a les escoles i la Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental recorda el nom que el corresponsal de Destino volia posar a Catalunya. Els dies que jo també em sento una mica Jacinto Pujol penso que ens hauríem de deixar estar de tantes històries i acceptar el nom de l’home del temps de TVE, los Pirineos o, tant per tant, Cuarta Región Militar Pirenaica Oriental. Anem a reculons, com els crancs.