• 2 jun 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

“Si la consulta no es pacta amb el Govern central, no servirà”


Núria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat

POSICIÓ FERMA “Ha de quedar clar que el PSC mai no donarà suport a la independència” LIDERATGE DEL PSOE “Chacón ha d’aclarir què vol fer; estic convençuda que tindrà suports” GRANS CONSENSOS “La gravetat de la crisi ens obliga a sumar forces, també amb CIU” EL SEU FUTUR “Evidentment em tornaré a presentar a l’alcaldia; Corbacho no ho farà”

Núria Marín dirigeix des de fa cinc anys la segona ciutat de Catalunya, l’Hospitalet de Llobregat, i és una de les responsable de la política municipal del PSC. Avui analitza en aquesta entrevista els punts calents de la política catalana i espanyola.

DAVID AIROBNúria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, al seu despatx municipal

Vostè de vegades diu que l’Hospitalet és la “gran desconeguda”, però aquesta setmana han fet molt soroll mediàtic amb la seva campanya en contra de la independència. És una campanya molt senzilla i petita, que només busca aclarir als nostres votants i simpatitzants que el PSC votarà en contra de la independència si arriba una consulta i que les nostres prioritats avui són combatre l’atur, els problemes de dependència, la sanitat, l’educació, els desnonaments... Alguns només parlen de la independència i s’obliden d’aquestes qüestions, però jo com a alcaldessa conec molt bé la realitat social. I és preocupant.

Però per què ara aquesta campanya i el fet que hagin decidit votar amb PP i PxC en contra de formar part del Consell per a la Transició Nacional? Té molt a veure amb la cimera pel dret a decidir a la qual vaig assistir a Palau. Allà vaig plantejar al president Artur Mas que paral·lelament a parlar del dret a decidir s’havia d’abordar en altres reunions mesures socials i contra la crisi. Després d’escoltar la seva resposta, vaig decidir llançar la campanya.

Què li va dir Mas? Que el dret a decidir ho solucionaria tot, també la crisi. No m’ho esperava, la veritat.

Parla d’aclarir la posició del PSC, però en el seu partit, fins i tot en l’executiva, hi ha molts matisos... És cert que hi ha sensibilitats diferents, i això és part de la nostra riquesa, però el PSC s’ha posicionat clarament sobre el dret a decidir i en contra de la independència.

Té alguna cosa a veure amb la seva campanya la preocupació per l’auge de Ciutadans i el PP als sondejos? No. Volíem aclarir la nostra posició, simplement.

Si el Govern convoca una consulta que no estigui acordada amb el Govern central, quina serà la posició de l’alcaldessa de l’Hospitalet? Estic d’acord amb una consulta legal i acordada amb el Govern central. Si no és així, la consulta no servirà per a res i, per tant, no valdrà la pena.

Què li va semblar la carta que Carme Chacón va remetre a Pere Navarro en què demanava que no anés a la cimera del dret a decidir i que marqués distàncies amb el sobiranisme de Mas? Chacón es va equivocar en el moment i en les formes.

I en el fons, el contingut? Jo comparteixo part d’algunes de les seves reflexions, per exemple, que el projecte del PSC no passa per la independència.

Què li van semblar les àcides crítiques que part dels seus companys de direcció van llançar sobre Chacón per la carta? Jo no tinc la mateixa posició que altres companys del PSC d’altres territoris, però el que ens uneix és el més important: la lluita per la igualtat, els drets socials... Per això, fa mesos que dic que és el moment de sumar, no de dividir.

Com va veure que el PSC trenqués la unitat de vot amb el PSOE al Congrés? Es va donar molta importància a una discrepància aïllada. La nostra relació amb el PSOE ve de lluny i estem d’acord en el 99,9% dels temes. Ens uneix un conjunt de valors i una història en comú.

El nou protocol de relació serà la solució per evitar noves polèmiques? Els dos partits volem continuar junts, però és normal que canviem algunes coses, com evoluciona la societat.

El PSC ha d’optar a liderar el PSOE després del fiasco del congrés de Sevilla? No veig per què no. Ara, en el cas de Chacón ha d’aclarir com més aviat millor què vol fer. Estic convençuda que molts li donarien suport en el PSC. Però el que seria desitjable és que aquesta situació d’indefinició no s’allargui en el temps.

Vostè parla de sumar forces, és partidària llavors que el PSC busqui pactes de govern amb CiU, per exemple, en els pressupostos de la Generalitat? La crisi actual ens obliga a treballar per amplis consensos. Estem en una situació crítica. Hi ha gent que està passant gana. Però per això cal tenir voluntat de diàleg i allargar la mà, i lamentablement, més enllà de buscar titulars de diari, no hi ha hagut ni un sol gest, ni un intent, del president Mas per pactar amb el PSC.

Com veu l’alcaldessa de l’Hospitalet el procés de primàries de Barcelona al PSC? Amb certa distància (somriu). Les primàries al PSC no són una cosa nova, ja ho hem fet a nivell local. Dit això, és clar que l’Ajuntament de Barcelona és un element important per al PSC, ja que amb Barcelona el PSC serà molt més fort.

Ha canviat molt la seva la relació amb Barcelona en passar d’un alcalde socialista a un de CiU com a interlocutor? Amb Jordi Hereu tenia hi tinc una excel·lent relació, i això sempre ajuda. El que no treu que amb l’alcalde Xavier Trias estiguem treballant junts a favor de la realitat metropolitana. No es pot oblidar que la marca Barcelona és el paraigua d’una realitat metropolitana molt àmplia i diversa.

Pensa presentar-se a les eleccions d’alcaldessa? Evidentment, sí.

S’enfrontarà llavors a un procés de primàries? Estem elaborant un reglament de primàries per a l’Hospitalet. Passat l’estiu podria estar acabat. Si es donen les condicions, hi haurà primàries.

Celestino Corbacho es presentarà en aquestes primàries? No s’hi presentarà. Ha estat alcalde d’aquesta ciutat i ara és al Parlament fent una bona tasca com a diputat del PSC. Ajuda molt a la ciutat des de la Cambra. He parlat amb ell i sé que no ho farà.

Vostè s’ha plantejat fer algun dia el salt a la política catalana? Penso en el present. I aquest es diu l’Hospitalet de Llobregat.