Ara

DRET A DECIDIR

Crítics del PSC avalen l'estat propi com a pla B

Defensen que el federalisme no pot ser sinònim d'unionisme en cas que Espanya rebutgi la reforma
SARA GONZÁLEZ 

Barcelona. | Actualitzada el 04/06/2013 00:00

ESTIRANT LA CORDA  Àngel Ros i Pia Bosch conversant amb Antoni Castells en un acte. Són part dels socialistes que no volen campanya pel no. ESTIRANT LA CORDA Àngel Ros i Pia Bosch conversant amb Antoni Castells en un acte. Són part dels socialistes que no volen campanya pel no. MANOLO GARCÍA

Els dirigents crítics del PSC fan mans i mànigues per evitar que Pere Navarro quedi definitivament ancorat en els arguments antiindependentistes que abanderen el PP i Ciutadans. Per això ahir, en un comunicat, van advertir el primer secretari que federalisme no és sinònim d'unionisme i que si el projecte federal fracassa el PSC no es pot quedar defensant l' statu quo imposat. I és que la campanya pel no a la independència del PSC a l'Hospitalet de Llobregat és, segons els crítics, "desconcertant i lamentable" i marca un precedent perillós en el qual el partit no hauria de caure. El portaveu del PSC, Jaume Collboni, va afirmar ahir que la direcció no té prevista cap campanya sistematitzada al territori, però va considerar "positiu" que des dels ajuntaments "es parli clar".

"Si la solució federal fos invalidada i també, doncs, la viabilitat d'un pacte Catalunya-Espanya, pensem que, per als federalistes, tota opció democràtica contra l' statu quo imposat seria legítima i coherent", alerta l'anomenat grup impulsor del Manifest de Setembre, del qual formen part dirigents socialistes com l'exconsellera Marina Geli, l'eurodiputada Maria Badia, la portaveu del PSC a Girona, Pia Bosch, i el diputat Daniel Font. En el seu comunicat, alerten que els socialistes no poden esdevenir la "coartada" de l'unionisme i lamenten que la direcció avali els que fan campanya pel no en la consulta i, en canvi, carregui contra els que individualment manifesten opinions discrepants. "No pot callar -i atorgar- en uns casos i exclamar-se en els casos contraris", avisen.

Aquest sector del PSC recorda a Navarro que la sort del federalisme que defensa el partit "està en mans de la política espanyola", que, per tant, serà qui determini "la llarga o curta vida" de l'ideal federal. En tot cas, consideren que ara és l'estat espanyol, i no els partits, qui ha d'actuar i fer una proposta a Catalunya. A més, tot i que veuen "força interessant" la proposta federalista elaborada per la Fundació Rafael Campalans i que Navarro ha fet seva, els crítics adverteixen que tot pot quedar en un "no res" si el PSOE no n'accepta punts claus com ara el dret a decidir i el ple reconeixement del fet nacional català.

I és que, per ara, el PSOE no es mou ni un mil·límetre del seu no rotund a avalar la consulta. Ahir la vicesecretaria general del PSOE, Elena Valenciano, va tornar a subratllar que no comparteix el fet que es puguin celebrar referèndums territorialitzats, tal com demana el PSC en la seva proposta. La número dos del PSOE ho va dir just abans de reunir-se amb el president del partit i de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán, que va evitar el xoc directe amb el PSC. Tot i això, el dirigent andalús no es va estar de recordar als socialistes catalans que "cal respectar les regles del joc" i que la sobirania "no és fraccionable". En definitiva, un os dur de rosegar amb qui Navarro encara confia arribar a un acord per a la consulta.